İzmir Tabip Odası ve İzmir Kent Konseyi’nce birlikte düzenlenen ‘Covid -19 Salgını ve Aşılama’ konulu ortak panel çevrimiçi olarak gerçekleştirildi.

05.08.2021

İzmir Tabip Odası ve İzmir Kent Konseyi’nce birlikte düzenlenen Covid -19 Salgını ve Aşılama konulu ortak panel 04-08-2021 tarihinde çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Panelin moderatörlüğünü yapan İzmir Kent Konseyi Başkanı Nazik Işık öncelikle açılış konuşması için İzmir Tabip Odası Başkanı Dr Lütfi Çamlı’ya söz verdi. Dr Lütfi Çamlı Pandemide gelinen süreci değerlendirerek İzmir özelinde bilgilendirme yaptı.

Moderatör Nazik Işık, ilk sözü  Prof Dr. Gül Ergör’e verdi. Prof Dr. Gül Ergör epidemyolojik veriler üzerinden dünyada ve ülkemizde salgın süreci konusunda vaka, test sayıları, ölüm oranları üzerinden değerlendirmeler yaptı. Ülkemizde vaka sayısına göre ölüm oranlarının düşüklüğüne vurgu yaptı. Aşılamada dünyada ve ülkemizde gelinen durum hakkında bilgiler verdi. Aşılamadaki eşitsizliklere değindi. Halk sağlığı açısından bulaş zincirini kırma konusunda test sayısının artırılmasına, filyasyon. İzolasyon, karantina tedbirlerinin önemine değinerek vaka hızının yavaşlatılmasının özellikle aşı ile sağlanacak toplumsal bağışıklık için zaman kazanılmasının önemini açıkladı. Ülkemizde salgının daha çok hastane ve yoğun bakımlarda tedavi edici hekimlikle karşılanmasının doğru bir yaklaşım olmadığını belirtti. Aşı karşıtları, aşı tereddütleri ve nedenleri konusunda açıklamalarda bulunarak önümüzdeki dönemde aşılanma konusunda zorlayıcı uygulamalara gereksinim olduğunu ifade etti. 

İkinci konuşmacı Prof. Dr. Arzu Sayıner neden aşı olmalıyız? konulu sunumuna aşı ile dünyada salgın hastalıklar konusunda kazanılan başarıları anlatarak başladı. Enfeksiyon hastalıklarında maliyet, sakatlık, ölüm gibi bedeller ödemenin aşı ile önlenebileceğini ifade etti. Covid -19 aşılarının özelliklerine değinerek bunlarla ilgili bazı yanlış bilgiler konusunda bilimsel açıklamalarda bulundu. Aşıların yan etkilerine değinerek dünyada 4 milyar aşı yapıldığını, ciddi yan etkiye rastlanmadığını, hiç ölüm olmadığını, güvenle uygulanabileceğini ileri sürdü.  Aşı ve maske kullanımının birbirini tamamladığını, aşı olsak bile maske takmamız gerektiğini belirtti. Aşı olan kişide enfekte olma riskinin, ciddi hastalık riski ve ölüm riskinin çok azaldığını ifade etti. Aşılama ile sadece kendimizin değil, toplumun diğer bireylerinin de korunmasına katkı sağlayacağımızı söyledi.

Panelin son bölümünde izleyicilerinden gelen sorular tartışıldı. 

Nazik Işık, İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı’ya panelin konuşmacıları Prof Dr. Gül Ergör, Prof. Dr. Arzu Sayıner’e  ve panelin gerçekleşmesinde emeği geçenlere  teşekkürlerini sundu. 

Bu haber 183 kez okunmuştur.