Odamız Çevre Komisyonu tarafından düzenlenen ‘Türkiye denizlerinde kirlilik ve çözüm önerileri toplantısı 7 Temmuz 2021 tarihinde çevrimiçi olarak yapıldı. Kolaylaştırıcılığını Çevre Komisyonu üyesi Dr. Oya Otyıldız’ın yaptığı toplantının konuşmacısı ise Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevresel Yer Bilimleri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Doğan Yaşar’dı.
Yoğun bir katılımın olduğu toplantıda Prof. Dr. Yaşar 80’li yıllardan bu yana Dokuz Eylül Üniversitesine ait K.Piri Reis araştırma gemisi ile yaptığı gözlemlerin ışığında ülkemiz denizlerindeki kirliliğin ve Marmara Denizinde yaşanan musilaj sorununun nedenlerini anlattı. Yaşar çözüm için ise bir an önce evsel ve endüstriyel atıkların arıtılmadan denizlere boşaltılmasının durdurulması gerektiğini belirtti. Ayrıca balık çiftliklerinin kurulduğu bölgelerin hatalı seçildiğini ve bu çiftliklerin akıntı yönünü kontrol ederek açık denize alınması gerektiğini vurgulayan Yaşar, İzmir Körfezi için ise özellikle kaçak endüstriyel atık su boşaltımlarının tehlike yarattığını söyledi. İzmir Büyükşehir Belediyesine atık su arıtma tesislerinin numune sonuçlarını üniversite ile paylaşma çağrısı yapan Prof. Dr. Yaşar, evsel ve endüstriyel atık su arıtma tesislerinde kullanılan enerji için; bu tesislerin kurulmasını ve kullanılmasını özendirmek için ‘enerji harcamalarında subvansiyon’ önerisinde bulundu.
Toplantıya katılan İzmir milletvekili Kamil Sındır’ ında deniz kirliliği, balık çiftlikleri ve küresel iklim değişikliği konusunda görüşlerini açıkladığı toplantıda; çok sayıdaki katılımcı soru ve katkılarını paylaştı. Aralıksız iki saat süren toplantı karşılıklı bilimsel görüşlerin paylaşılmasından sonra tamamlandı.