Plastik Atıklar ve Atık Yönetimi toplantısı 29 Haziran 2021 tarihinde yapıldı.

05.07.2021

Ülkemizde günden güne büyüyen plastik atıkların çevre ve insan sağlığı üzerine etkilerinin tartışıldığı toplantı 29 Haziran tarihinde odamız tarafından çevrim içi olarak yapıldı. 

Odamız Çevre Komisyonu Başkanı Dr. Ahmet Soysal toplantıda yaptığı sunumda, ülkemizde ve dünyada plastiklerin üretiminde gelinen aşamayı özetledi.  Mikroplastikler ve nanoplastiklerin son yıllarda yapılan bilimsel çalışmaların ışığında çevre ve insan sağlığı üzerine etkilerini de anlatan Soysal, ülkemizin özellikle 2018’den sonra Çin’in atık plastik ithalatını yasaklamasıyla, hızla dünyada en çok plastik atık ithal eden ülke durumuna yükselerek  plastik çöplüğü haline geldiğini vurguladı. 

1950’li yıllarda yılda 1.5 milyon ton dolayında dünya plastik üretimi günümüzde yılda 350 milyon tona ulaşmış durumda. Üretilen plastiğin %40’ı ise ambalaj sanayinde kullanılıyor. Bu durum da üretilen plastiğin yarısına yakınının birkaç hafta içinde atık haline gelmesi anlamına geliyor. Greenpeace’in bir raporuna göre plastik atıkların 1950’li yıllardan bu yana sadece %9’u geri dönüştürülebildi. Bu nedenle özellikle zengin ülkeler plastik atıklardan kurtulmak için diğer ülkelere bu atıklarını ihraç ediyor. Ülkemiz Çin’in atık plastik ithalatını yasaklamasıyla birlikte 3 yıldan kısa bir sürede dünya’da en çok plastik atık ithal eden ülke durumuna geldi. Üstelik ülkemiz OECD rakamlarına göre kendi atıklarının bile ancak %2’ni geri dönüştürebiliyor. Plastik atıklar yakılması sonucu hava kirliliğine, açık alanlara terk edilmesi sonucu toprak ve su kirliliğine neden oluyor. Özellikle ambalaj atıklarının %70’i denizlere ulaşarak burada doğal olaylar sonucu mikro ve nanoplastiklere dönüşüyor, insan besin zincirine karışıyor. Yapılan son çalışmalarda kentlerde solunan havada, çeşmelerden akan suda ve kentlerin atık su sistemlerinde mikro ve nanoplastiklerin olduğu gösterilmiştir. 

Toplantı katılımcıların konu ile ilgili katkıları ve sorularının yanıtlanmasıyla tamamlandı.

Bu haber 136 kez okunmuştur.