‘Pandemi de Kadın Sağlık Çalışanları’ konulu sunum 23 Haziran 2021 tarihinde gerçekleştirildi.

30.06.2021

İzmir Tabip Odası Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Komisyonu tarafından düzenlenen Prof.Dr. Şevkat Bahar Özvarış’ın konuşmacı olduğu “Pandemi de Kadın Sağlık Çalışanı Olmak” başlıklı sunum 23 Haziran 2021 tarihinde Dr. Özlem Miman moderatörlüğünde çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. 

Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Enstitüsü Kadın Sorunları Araştırma Uygulama Merkezi(HÜKSAM) den Prof. Özvarış;

*pandeminin yalnızca bir sağlık sorunu olmadığı,insan hakları ve eşitsizlikler açısından da ele alınması gerektiği, 
*sürece eşit koşullarda başlamayanlar için eşitsizliklerin daha da derinleşip şiddetlendiği, *sağlık sisteminin kadın ağırlıklı oluşu ve evlerde bakım hizmeti sunanların kadın olduğu gerçeği pandemi mücadelesinin merkezine kadınları taşıdığı bilgisini sunarak başladı. HÜKSAM ve UNPA( Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu)işbirliği ile yapılan  “Covid 19 Pandemi Sürecinde Kadın Sağlık Çalışanlarının Özelleşmiş İhtiyaçlarının Değerlendirilmesi Araştırması”;kadın sağlık çalışanlarının ihtiyaçlarını toplumsal cinsiyet duyarlılığı içinde belirlemeyi amaçlamıştır. 7 bölgeden %50 si hekim olmak üzere 1082 kadın sağlık çalışanı katılmıştır. 

Çalışmanın sonuçları ; pandemide;kaygının ( özellikle ailesine, yakınlarına bulaştırma kaygısının) yüksek düzeyde oluşu, yetersiz önlemler, ev-iş yaşamında ciddi değişiklik ve uyum sıkıntısı, haftalık 40 saati aşan çalışma saatleri, covid ile ilgili eğitime katılmamış olmak, yalnız yaşayan ve bakımdan sorumlu kadınların sorunları....gibi yaşadığımız pek çok gerçeğin sayısal verilerle bağırması sağlık kurumları yöneticileri, meslek örgütleri, sendikalar açısından çözüm üretip, uygulamayı bekleyen acil konuları göstermiştir. Araştırmacılar içinde yer alan Türküler Erdost proğramın konuğu olmuş ve katkılar sunmuştur. 

Sunum Prof. Dr. Özvarış’ın araştırma sonucu önerileri ve katılımcıların soru, yorumlarıyla sona ermiştir. 

Prof. Dr. Özvarış a ve Türküler Erdost’a çalışmalarını paylaştıkları için teşekkür ederiz.

Bu haber 194 kez okunmuştur.