İzmir Tabip Odası’nın destek verdiği İzmir Enerji Forumu gerçekleştirildi.

12.06.2021
Sekretaryası TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından üstlenen; TMMOB İKK, İzmir Barosu ve İzmir Tabip Odası’nın desteği ile düzenlenen İzmir Enerji Forumu 11-12 Haziran tarihinde çevrim içi etkinlik olarak yapıldı. 

Forumda, bölgesel sorunlardan yola çıkarak, ülke geneli için çözümler üretilmesini hedeflendi.  Enerji Görünümü, GES ve Elektrikli Araçlar, Rüzgar Enerjisi Santralleri ve Dere Tipi HES‘ler, Enerji Verimliliği Uygulamaları ve Alternatif Enerji Kaynakları, Çevresel Etkiler ve İklim Değişikliği başlıklı oturumlar düzenlenen forumun son oturumda ise Aliağa bölgesindeki enerji tesisleri ve çevresel etkileri tartışıldı.

‘Çevresel Etkiler’ panelinde konuşan İzmir Tabip Odası  Çevre Komisyonu Başkanı Dr. Ahmet Soysal kömürlü termik santrallerin küresel iklim değişikliği üzerindeki olumsuz etkilerini anlattı. Ülkemizin halen uyguladığı yeni kömürlü termik santraller kurma politikasıyla Paris İklim Antlaşmasına uyumunun mümkün olmadığını vurgulayan Soysal son dönemde sayıları artan biyogaz ve biyokütle tesislerine karşı olmadıklarını belirterek, ancak bu tesislerin yer seçimine dikkat edilmesi ve kurulmadan önce mutlaka çevresel ve sağlık etki çalışmalarının yapılması gerektiğini vurguladı.  Soysal çevresel etki değerlendirmesi yapılmadan kurulmaya çalışılan her biyokütle santrali için ‘ÇED gerekli değildir’ karırının iptali için dava açacaklarını vurguladı ve odamız adına Foça Belediyesi ile birlikte açılıp kazanılan davayı hatırlattı.

Aliağa’daki enerji tesislerinin çevresel etkilerinin tartışıldığı panelde İzmir Tabip Odası adına  bir konuşma yapan Dr. İnci Çetin Köseoğlu ise bölgedeki termik santrallerin yarattığı hava kirliliğini ve bu kirliliğin Aliağa ve İzmir’de insan sağlığı üzerine yaptığı etkileri anlattı. Bölgedeki dört hava kalitesi ölçüm cihazının verilerinin yıllardır kamuoyu ile paylaşılmadığını vurgulayan Köseoğlu odamızın çözüm önerilerini de paylaştı.
Bu haber 171 kez okunmuştur.