Özel Sağlık Kuruluşlarında Çalışan Hekimlerin Özlük Hakları ile İlgili Özel Hastane ve Tıp Merkezlerine gönderilen yazımız

04.06.2021

 

Özel Sağlık KuruluşlarındaÇalışan HekimlerinÖzlük Hakları ile İlgili Özel Hastane ve Tıp Merkezlerine gönderilen yazımız.

 

Sayı:21-1243-04   Tarih:03.06.2021

TIP MERKEZİ MESUL MÜDÜRLÜĞÜ’NE/
BAŞHEKİMLİĞİ'NE;
/İZMİR


Konu : Özel sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan hekimlerin yıllık izin süreleri ve ara dinlenmeleri

Özel sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan meslektaşlarımız tarafından Odamıza iletilen yakınmalarda ve hekimlerle yapılan 30.05.2021 tarihli toplantıda; hekimlerin yıllık izin süreleri konusunda mevzuata aykırı uygulamalar yapıldığı, hekimlerin öğle arası dinlenmeleri ve yemek yemeleri için uygun dinlenme sürelerinin verilmediği, dinlenme sürelerine denk düşen aralıklarda poliklinik randevuları verildiği, uygun dinlenme koşullarının sağlanmadığı ifade edilmektedir. 

Meslektaşlarımızdan gelen bu yakınmalar doğrultusunda, sağlık kuruluşunda gerekli önlemlerin alınması ve düzenlemelerin yapılması için iş bu yazıyı paylaşma gerekliliği doğmuştur.  

Özel sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan meslektaşlarımız, genel itibarıyla 4857 sayılı İş Kanunu hükümlerine göre istihdam edilmektedir. Dolayısıyla, çalışma ilişkilerinin ve sürelerinin bu kanuna uygun belirlenmesi ve uygulanması önem taşımaktadır. 

1-) Ara Dinlenme Süreleri Hakkında

T.C. Anayasası’nın 50.maddesinde, dinlenmenin çalışanların hakkı olduğu düzenlenmiştir. 

Ülkemizin de taraf olduğu Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Sözleşmesi’nin 7.maddesinde, dinlenme, boş zaman ve makul çalışma süresinden, ücretli dönemsel tatillerden, resmi tatillerde ücret verilmesini sağlayacak adil ve elverişli çalışma koşullarından herkesin yararlanma hakkı olduğu düzenlenmiştir.  

İş Kanunu’nun 63.maddesinde, hastalık çalışma süresinin 45 saat olduğu, aksi kararlaştırılmamışsa bu sürenin, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanacağı, tarafların anlaşması ile haftalık normal çalışma süresinin, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine, günde onbir saati aşmamak koşulu ile farklı şekilde dağıtılabileceği düzenlenmiştir.  

İş Kanunu’nun 67.maddesinde, günlük çalışmanın başlama ve bitiş saatleri ile dinlenme saatlerinin işyerlerinde işçilere duyurulacağı, işin niteliğine göre işin başlama ve bitiş saatlerinin işçiler için farklı şekilde düzenlenebileceği belirtilmiştir.  

İş Kanunu’nun 68.maddesinde, günlük çalışma süresinin ortalama bir zamanında o yerin gelenekleri ve işin gereğine göre ayarlanmak suretiyle, işçilere; 
4 saat veya daha kısa süreli işlerde 15 dakika, 
4  saatten fazla ve 7,5 saate kadar süreli işlerde yarım saat, 
7,5 saatten fazla süreli işlerde 1 saat, 
ara dinlenmesi verileceği düzenlenmiştir.  





Bu dinlenme süreleri en az olup aralıksız verilecektir. Bu süreler, iklim, mevsim, o yerdeki gelenekler ve işin niteliği göz önünde tutularak sözleşmeler ile aralı olarak kullandırılabilecektir.  Dinlenmeler bir işyerinde işçilere aynı veya değişik saatlerde kullandırılabilir ve ara dinlenmeleri çalışma süresinden sayılmamaktadır. 

Dinlenme hakkının özünü, çalışanların bedensel ve ruhsal sağlığını korumak ilkesi oluşturmaktadır. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve bağlı alt düzenlemelere göre, işverenin en temel yükümlülüklerinden birisi, çalışanların sağlığını korumaktır.     

Yukarıda yer verdiğimiz yasal düzenlemelerin ötesinde, sağlık hizmeti veren bir işyerinde çalışanlarının bedensel ve ruhsal sağlığının korunmasının, işverenin aynı zamanda etik yükümlülüğü olduğunu değerlendiriyoruz. 

2-) Yıllık Ücretli İzin Süreleri Hakkında

4857 sayılı Kanun’un 53.maddesinde yıllık ücretli izin süreleri şu şekilde düzenlenmiştir. 

a) Hizmet süresi 1 yıldan beş yıla kadar (5 yıl dahil) olanlar için 14 gün 
b) 5 yıldan fazla 15 yıldan az olanlar için 20 gün
c) 15 yıl (dahil) ve daha fazla olanlar için 26 gün
d-) 50 ve daha yukarı yaştaki çalışanlar için yıllık ücretli izin süresi asgari 20 (yirmi) gün 

Kanunda belirlenen bu süreler asgari süreler olup sözleşme ile bu süreler azaltılamaz. Bu sürelerin altında süreler belirleyen iş sözleşmeleri geçersizdir. Geçersiz olan bu madde için de kanun hükmü uygulanır.  

Özel sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan meslektaşlarımızın bir kısmının 50 yıl ve üzerinde olduğu bilinmektedir. Bu meslektaşlarımızın işyerindeki hizmet süresi 5 yıl altında olsa bile yıllık ücretli izin süresinin asgari 20 gün olarak uygulanması kanuni zorunluluktur. 
 
3-) Yukarıda aktardığımız mevzuat düzenlemeleri ve açıklamalar çerçevesinde, başta hekimler olmak üzere işyerinde görevli çalışanların yıllık ücretli izin süreleri ile ara dinlenme sürelerini en verimli ve etkin şekilde kullanmaları için yönetimsel önlemlerin alınmasını diler, işyeri uygulamaları konusunda Odamıza bilgi verilmesini rica ederiz.

Saygılarımızla. 




Dr. M. Lütfi ÇAMLI
Başkan 
Yönetim Kurulu Adına

 

YAZI İÇİN TIKLAYINIZ

Bu haber 223 kez okunmuştur.