Özel Sağlık Kurumlarında Çalışan Hekimlerin sorunlarının tartışıldığı toplantı, 30 Mayıs 2021 tarihinde gerçekleştirildi.

03.06.2021

30 Mayıs 2021 tarihinde İzmir Tabip Odası Özel Sağlık Kurumlarında Çalışan Hekimler Komisyonunun düzenlediği özel sağlık kurumlarında çalışan hekimlerin sorunlarının tartışıldığı toplantı çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Toplantıya İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Behiye Mungan ve Prof. Dr. Süleyman Kaynak, Oda avukatımız Mithat Kara, İzmir Tabip Odası Özel Sağlık Kurumlarında Çalışan Hekimler Komisyonunun üyeleri ve yaklaşık 50 meslektaşımız katıldı.

İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı yaptığı açılış konuşmasında özel sağlık kurumlarında çalışan hekim sayısının her geçen gün arttığına dikkat çekerek, bu alanda çalışan hekimlerin, sözleşme, özlük hakları ve ücretlendirme konusunda ciddi sorunları olduğuna, birlikte bu sorunların üstesinden gelebilmeye ve dayanışmanın önemine vurgu yaptı. Daha sonra söz alan Özel Sağlık Kurumlarında Çalışan Hekimler Komisyonu yürütmesinden Dr. Tarık Zengin geçen dönem yeni kurulan komisyonun çalışmalarından örnekler sundu. Bu alanda çalışan hekimler arasında iletişimin ve sorunların çözümü için bir araya gelmenin önemini ifade etti. İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Kaynak hekimlerin uygulanan sağlık politikalarında köleleştirilmeye çalışıldığı, ucuz iş gücü olarak hizmete zorlandıklarını belirtti. Yönetim Kurulu Üyesi Dr.  Behiye Mungan ise özellikle pandemide bu alanda çalışan hekimlerin sorunlarının daha da arttığını ifade etti.

Daha sonra söz alan hekimler özel sağlık kuruluşunda hekimlik yapmanın zorluklarına, bir araya gelmenin sorunların çözümünde önemine değinerek yaşanan ve çözüm gereken konuları şu başlıklarda topladılar. 

İşyeri sahibi tarafından hazırlanan sözleşmelerin sorgusuz imzalanması ve sonrasında yaşanan sorunlar: bu konuda daha önce Tabip Odamızca hazırlanmış olan sözleşme rehberini toplantı sırasında tekrar paylaştık. Bu sözleşme ayrıntılı olarak iş hukukumuzu, işveren karşısındaki haklarımızı tanımlamaktadır. Bu rehberin sözleşme imzalayacak üyelerimiz tarafından okunması ve sözleşmelerin oda hukuk bürosu danışmanlığında yapılmasının önemi ifade edildi.

İş hukuku yasasında yapılan bir düzenleme ile hastanelerde şirket kurularak çalışmanın önünü açan uygulamanın hekim açısından olumsuzlukları bu konuyla ilgili olarak toplantıya konuk olarak katılan İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Güray Kılıç, İstanbul’ da bu konuda yaşanan sürece ilişkin açıklamalarda bulundu. Konunun önemi ve yapılması gerekenler tartışıldı. Hizmet satın alma şeklinde fatura keserek çalışmanın hekimlere getirdiği olumsuzluklar konuşuldu. İşverenin yüklenmesi gereken sorumlulukları ortadan kaldırdığını vurgulandı.

Pandemide özel kurumlarda çalışan hekimlerin sağlıksız çalışma koşulları, KKE temini ve ücretsiz izin uygulaması, ücret kısıtlamaları nedeni ile yaşadıkları mağduriyetler ve bu konuda odanın yaptıkları, işverenin sorumlulukları konuşuldu.

İzmir Tabip Odası olarak, çok düşük ücretlerle hekim çalıştırılmasının önlenmesine katkı sağlaması için İzmir özelinde branş bazında aylık maaş alt sınırı belirlemenin gerekli olduğu konuşuldu. Bu konuda bir çalışma grubu kurulması kararlaştırıldı.

Bazı hastanelerde hekimlere yeterli dinlenme süreleri sağlanmadığı, öğlen yemek molası saatinin poliklinik randevusu verilerek azaltıldığı belirtildi. Ayrıca 50 yaş ve üzeri meslektaşlarımızın 20 gün olan yıllık izin süresinin bazı hastanelerde kullandırılmadığı bilgisi verildi. Konuyla ilgili olarak İzmir Tabip Odası’nın bir yazı hazırlayarak özel hastane başhekimliklerine gönderilmesine karar verildi.

Hekimlerin hukuki hakları konusunda bir bilgilendirme toplantısının gerekli olduğu, bir sonraki toplantının buna yönelik olması gerektiği vurgulandı. Bu grubun birlikteliğe ne kadar ihtiyacı olduğunu, özel hastane işverenleri karşısında daha örgütlü daha güçlü olmanın önemine değinilerek dilek ve temennilerle toplantı sona erdi.

Bu haber 147 kez okunmuştur.