‘Kamu Hizmeti Kamu Binalarında verilmelidir’ Basın Açıklaması 02 Haziran 2021 İzmir Tabip Odası Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
Basın toplantısına, İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı Yönetim Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Süleyman Kaynak, Dr. Hakan Köse ve İzmir Tabip Odası Aile Hekimleri Komisyon Başkanı, TTB Aile Hekimleri Kolu Sekreteri Dr. Sibel Uyan katıldı.
Basın açıklaması metnini İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı okudu. Dr. Çamlı, “Birinci basamak sağlık hizmetlerinin hatırı sayılır bir kısmı Aile Hekimlerince kiralanan; apartman altı dükkanlarda, giriş ya da bodrum kat dairelerde verilmektedir. Bu Aile Sağlığı Merkezlerinin birçoğu ise, ne yazık ki, binaların güneş dahi görmeyen cephelerinde konumlanmakta. Sağlık Bakanlığınca sağlık çalışanları uygunsuz hizmet binalarında çalışmaya mecbur bırakılırken halkın sağlığı da hiçe sayılmaktadır. Atatürk Havalimanı arazisi üzerine, 45 günde 1000 yataklı hastane yapılmasıyla övünülürken; 10 yılda 1000 Aile Sağlığı Merkezi yapılamamıştır. Oysa ki Yap-İşlet-Devret yöntemiyle yaptırılan şehir hastanelerine 1 yıl için ödenen 16 milyar kira ile 16 bin aile sağlığı merkezi yapılabilmekte ve birinci basamak sağlık hizmeti sunumunun mekan sorunu uzun yıllar boyu sürdürülebilir şekilde çözülebilmektedir. Her üç Aile Sağlığı Merkezinden birinin özelden kiralık olması ve de aile sağlığı merkezlerinin sadece %10’unun COVID-19 tedbirlerini uygulamaya elverişli olması sorunun büyüklüğü çarpıcı bir şekilde göstermektedir. Bu olumsuz tablo karşısında Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolunca da ifade edildiği gibi; aile hekimlerinin hizmet verdiği mekânların sağlık hizmeti vermeye uygun olmadığını ve de bu sorunun pandemiyle birlikte tahammül edilemez hale geldiğini, bir kez daha belirtmek istiyoruz. Birinci basamak sağlık hizmeti sunulan binaların tamamının, sağlık bakanlığı tarafından oluşturulması için ‘ASM mekânları için harekete geçiyoruz’ kampanyası başlatıldı.Aile Sağlığı Merkezlerinin yeterli uygunlukta ve eşit standartlarda olmasını sağlamak Sağlık Bakanlığının görevidir. Aile Sağlığı Merkezleri; Sağlık Bakanlığınca yapılacak kamuya ait mekânlarda ve yeterli donanım sağlanarak inşa edilmelidir. Aile Sağlığı Merkezi olarak kullanılan ancak deprem güvenliği olmayan kamu binaları; sağlık bakanlığı tarafından; teknik olarak mümkünse güçlendirilmeli ya da hastalar ve çalışanlar mağdur edilmeden yeniden inşa edilmelidir. Mobil sağlık hizmeti verilen kırsal bölgelerde bakanlık tarafından uygun mekânlar yapılmalı ve donanımı sağlanmalıdır” dedi.
Basın Açıklaması tam metni için tıklayınız…
Daha sonra söz alan Dr. Sibel Uyan, “pandemide asıl hizmetin birinci basamakta verilmesi gerekirken, gerek personel sıkıntısından, gerek mekan sıkıntısından bu süreçte zora düştük, Çalıştığımız yerlerde havalandırma, pencere olmaması sebebiyle hastalarımızı içeri alamadık. Bakanlığın aile sağlığı merkezi binalarını yeterli uygunlukta ve eşit standartlarda olmasını sağlamak zorundadır.
İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Kaynak ise, aslında sağlık hakkı insanların temel hakkıdır ve bu hak devlet tarafından karşılanmak zorundadır. Ülkemizde sağlık harcamaları 3 basamağa ayrılmakta, birinci basamağa yeterince kaynak ayrılmamaktadır. Kamu sağlığı kamu binalarında devlet tarafından sağlanmalıdır.” ifadelerinde bulundu.
İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Hakan Köse yaptığı konuşmada "Aile hekimlerimiz ciddi bir problem yaşamaktadır. Kamu hizmeti veren hekimlerimiz kamu hizmeti verecek yerleri kendisi bulmaktadır. Aile hekimleri İzmir özelinde uygun binalar bulmakta zorlanmaktadırlar. Bu binalar devlet tarafından sağlanmalı, halkımız uygun mekanlarda sağlık hizmeti almalıdır" dedi.
Basın açıklaması basın mensuplarından gelen soru ve cevapların ardından sona erdi.