‘İstanbul Sözleşmesi Bizim!’ başlıklı sunum 7 Mayıs 2021’de çevrimiçi olarak gerçekleştirildi.

15.05.2021

İzmir Tabip Odası Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Komisyonu tarafından düzenlenen Prof. Dr. Serpil Salaçin'in konuşmacı olduğu ‘İstanbul Sözleşmesi Bizim!’ başlıklı sunum 7 Mayıs 2021’de çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. 

Sözleşmenin içeriği, bizi bugüne getiren adımları, tarihsel boyutunu konuşmak üzere gerçekleştiren etkinliğin açılış konuşmasını İzmir Tabip Odası Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Komisyonu Başkanı Dr. Mübetcel İlhan yaptı. Dr. Mübetcel İlhan konuşmasında, “kadına yönelik şiddeti önlemeyi ve kadını güçlendiren politikalar üretmeyi imzacıların önüne koyan İstanbul Sözleşmesi 10.yılını yaşarken; kadınlar “İstanbul Sözleşmesi etkin uygulansın” sesini yükseltirken; 20 Mart gece yarısı cumhurbaşkanlığı kararıyla İstanbul sözleşmesinden çekildiğimizi öğrendik. Bu karar hem kadının insan hakları kaybı olarak üzüntü yaratmış hem hak ve özgürlüklerle ilgili uluslararası sözleşmeden parlamentoyu saf dışı ederek çıkılması ülke demokrasisi açısından tehlike yaratmıştır” dedi.

Konuşmasının devamında Prof.Dr. Serpil Salaçin hakkında bilgi verdi. “Prof. Dr. Salaçin adli tıp alanındaki başarılı çalışmalarının yanı sıra Çukurova ve Dokuz Eylül Üniversiteleri bünyesinde Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezleri kuruculuğu yapmış, ulusal ve uluslararası alanda toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadına yönelik şiddet konulu çalışmalar yürütmüştür. 2015 yılında Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği tarafından Bilim alanında yılın “Önder Kadın”ı ödülü ne layık görülmüştür” diyerek sözü Prof. Dr. Serpil Salaçin’e bıraktı. 

Prof.Dr.Salaçin sunumunda; biyopsikososyal bir varlık olan insanın sağlığının da biyopsikososyal iyilik hali olduğu ve bu temel kavramın TTB’nin de temel kavramlarından olduğunu hatırlattı. TTB’nin evrensel insan haklarının yaşama geçirilebilmesi için savunuculuk görevini sürdürürken; tüm hak ihlallerini titizlikle incelediği, toplumun ve sorumluların dikkatini çekerek, durumun sorgulanmasına büyük çaba harcadığı, evrensel temel hakların yaşanabilmesi için gereksinim duyulan kuramsal ardıl alanın ve iyi uygulamaların geliştirilmesine verdiği emeğe dikkat çekti. Kadınların insan hakları bağlamında; geçmişimizden bazı örnekler paylaştı. Kadınların insan hakları sözleşmelerinden olan İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’ nin imzaya açılmasına kadar dünyada ve Türkiye’de yaşananlara değindi. Kısa tarihsel sürecin ardından Türkiye’nin 11.05.2011’de Sözleşmeyi imzalamasından sonra yaşananlar, karşılaşılan engeller ve olanakları katılımcılardan yöneltilen sorular ışığında değerlendirdi. 

Sunumun sonunda İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, güzel sunum için Prof.Dr. Serpil Salaçin’e  teşekkür etti.

 

 

 

Bu haber 163 kez okunmuştur.