İzmir Tabip Odası Hekim Meclisi 6 Mayıs 2021 tarihinde online olarak gerçekleştirildi. İlk olarak Hekim Meclisi Divan Başkanı Dr. Ahmet Etit, pandemi sürecinde kaybettiğimiz sağlık çalışanlarını ve 6 mayısta kaybettiğimiz Türkiye’nin aydın insanlarını saygı ile andıklarını söyleyerek toplantıyı başlattı. Kadın Hekimler Komisyonu adına Dr. Mübetcel İlhan’ın bilgilendirme konuşmasından sonra Ülkemizde ve İzmir’de Pandeminin 3. Zirvesi Yaşanırken Farklı Açılardan Gerçek Yaşam Verileri konulu panel gerçekleştirildi.
Panel’de ilk söz alan Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları kliniğinden Dr. Melda Türken öncelikle insanlık tarihinde bilinen büyük pandemiler ve vefat sayılarını verdikten sonra Covid-19 pandemisinin dünyada ve ülkemizdeki seyrini anlattı. Daha sonra tedavi seçeneklerini detaylıca anlatan Dr. Türken Covid-19 aşıları, dünyada ve ülkemizdeki aşılama durumu, aşı yan etkileri, koruyuculuk oranları ile ilgili çalışmaları aktardı. Varyant virüsler hakkında da literatüre dayalı bilgi veren Dr. Türken ardından Tepecik EAH kendi kliniklerinin tecrübesini paylaştı.
Dokuz Eylül Üniv. Tıp Fakültesi Acil Servisinden Dr. Başak Bayram pandemi sürecinde acil polikliniklerde yaşanan sorunlara değindi. İzmir özelindeki durumu anlatarak Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniv, Tepecik, Kâtip Çelebi Üniversitesi, Çiğli Eğitim Araşt. Hast ve Torbalı Devlet Hastanesinde günlük başvuru sayıları ve yaşanan sorunları aktardı.
Tepecik Eğitim ve Araşt. Hast. Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniğinden Dr. Işıl Köse ülkemizde ve İzmir özelindeki sorunları anlattı. Maxımum yoğun bakım doluluk oranının %72 olarak nisan ayında gerçekleştiğini, halen %65 civarında doluluk olduğunu belirtti. Son yaşanan pikte yoğun bakıma yatan hasta yaş ortalamasının yeni varyant virusler ve yaşlıların aşılanmasının etkisiyle düştüğünü, artık daha genç hastaların yoğun bakımda yattığını belirtti. Yoğun bakım sonrası senDr.om ve postcovid pulmoner fibrozis olgularına dikkat çekerek önümüzdeki dönemde covid sekeli olarak çok sayıda interstisyel akciğer hastası ile karşılaşabileceğimizi ve rehabilitasyon ihtiyacının artacağını öngördüklerini belirtti.
Aile Hekimleri adına söz alan Dr. Sibel Uyan “Sağlık Reformları Sonrası 1. Basamak Sağlık Hizmetlerinin Pandemi ile Sınavı” başlıklı sunumunu aktardı. Kaybettiğimiz Aile Hekimleri ve Dr. Cengiz Çil’i anarak söze başladı. Halihazırda 5 birimden birinde ebe/hemşire olmadığını, randevusuz çalışma dayatması olduğunu, KKE/dezenfektan ihtiyaçlarını kendilerinin karşıladığını, filyasyon ekiplerinin eksiklerini tamamlamak zorunda kaldıklarını anlatan Dr. Uyan ayrıca aşılamada yaşanan sorunlara da değindi. Eylül 2020’den beri Pnömokok, grip aşısı, su çiçeği, covid ve okul aşılarının yapılması ile ilgili yaşanan sorunları aktardıktan sonra İzmir Tabip Odası’nın “Anafilaksiye yaklaşım” sunumunun aile hekimleri tarafından ilgi ile izlendiğini belirtti. 31 Ekim 2020 İzmir depreminden sonra birçok Aile Sağlığı Merkezi binasının hasar gördüğünü ancak hala bu merkezlerde hizmet verilmeye çalışıldığını söyledi.
İşyeri Hekimliği Komisyonu adına söz alan Dr. Hülya Çamlıbel’de birimlerdeki sorunları aktardı.
Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Alp Ergör özetle emeğin korunamaması, sağlık çalışanının korunamamasına vurgu yaparak, kötü yönetilen bu pandemide sorunların tartışılabilmesi için daha geniş bir epidemiyoloji/halk sağlığı toplantısına ihtiyaç olduğunu belirtti.
Dr. Mustafa Vatansever söz alarak pandemi boyunca her alanda mücadele eden hekimlere ve sağlık çalışanlarına teşekkür etti. Ülkemizdeki başarının bizlerin fedakârca her alanda çalışması sayesinde olduğunu vurgulayarak hekimler arası deontoloji ve iletişimin önemine dikkat çekti.
Daha sonra forum bölümünde birim temsilcileri ve yönetim kurulu adına İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı değerlendirilmelerde bulundu.
İzmir Hekim Meclisi Divan Başkanı Dr. Ahmet Etit ek gündem maddesi, öneri ve temenni olmaması üzerine saat 23.10’da toplantıyı sonlandırdı.
Toplantı Tutanağı için tıklayınız…