Efemçukuru Altın Madeni davasında son gelişmelerle konulu basın toplantısı çevirimici olarak gerçekleştirildi.

07.05.2021

İzmir Tabip Odası, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Şubesi, TMMOB Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şubesi ve EGEÇEP’in katıldığı çevrimiçi  basın toplantısı 07 Mayıs 2021 tarihinde  gerçekleştirdi. Birçok meslek odası ve sivil toplum örgütü toplantıya katılarak desteklerini sundular. 

Toplantıda uzun süredir devam eden yargı sürecinde yaşananlar ve altın madeni şirketinin kapasite artırımına ilişkin değerlendirmeler yapıldı.

İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı toplantıda yaptığı konuşmada Meslek Odaları, EGECEP ile davacı yurttaşların hukuki dinlenme hakları başta olmak üzere taraf hakları tamamıyla yok sayıldı, İZSU’nun dava dosyasından yapılacak keşif ve bilirkişi incelemesine kadar yargılamanın durmasına karar verildi. EGEÇEP, Meslek Odaları ve davacı yurttaşların keşfe katılmalarına izin verilmedi ve hatta beklenilen dosyadan alınan bilirkişi raporu dahi tebliğ edilmeden davanın reddine karar verildi. Bu olumsuz gidişin önüne geçmek amacıyla, suyuna sahip çıkan 130’un üzerinde İzmirli İZSU’nun davasına müdahil olmak istedi. Buna rağmen keşfe alınmadılar, usul hukuku yerle bir edilerek, müdahale konusunda hiçbir karar verilmeden davanın reddine karar verildi. Adil yargılanma hakkı yok sayılarak Efemçukuru Altın Madeninin 73 hektarlık işletme sahasına 512 hektar ilave eden kapasite artırımına, katlanan kirliliğine yol verilmiştir. Bu şekilde İzmirliler ağır metal kirliliği oluşabilecek suya, 100 km uzaktaki dibi delik Gördes barajının gelmeyen suyuna, gelmeyen bu suyun bedelini ödemeye mahkûm edildi” dedi. Ancak bu dava burada bitmez, İzmir’in su havzasının kirletilmesine, İzmirlilerin gelmeyen suyun parasını ödemesine sessiz kalmayacağız, davada temyiz ve diğer yasa yollarına başvuracağız, sadece dava yoluyla değil, bilimsel ve toplumsal olarak İzmir’in yaşamına sahip çıkmaya devam edeceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.

Basın açıklamasına katılan kurum temsilcileri de yaptıkları konuşmalarda görüşlerini dile getirdiler.

Basın Açıklaması için tıklayınız…

 

Bu haber 240 kez okunmuştur.