Aile Hekimliğinde Performans Kesintileri Toplantısı 25 Mart 2021 tarihinde gerçekleştirildi.

06.04.2021

İzmir Tabip Odası Aile Hekimleri Komisyonu Toplantısı Aile Hekimliği Komisyonu Başkanı Dr. Sibel Uyan moderatörlüğünde, İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Seha Yüksel, İzmir Tabip Odası Avukatı Mithat Kara ve 25 aile hekiminin katılımı ile zoom bağlantısı üzerinden 25 Mart 2021 Perşembe günü saat 20.00 da gerçekleşti.

Dr.Sibel Uyan özellikle İzmir’de son aylarda yaşanan ve artan performans kesintilerinin haksız gerekçeleri ve neden olduğu mağduriyetleri aile hekimlerinin genel katılımıyla tartışma ihtiyacı üzerine bu toplantının yapıldığını belirtti. TTB nin; Aile hekimliği hizmetine olumlu katkısı olmayan, keyfiliğe açık nitelikteki ceza puanı ve negatif ya da pozitif performans uygulamalarının tamamen kaldırılmasını talep ettiğini söyledi.

İzmir Tabip Odası adına konuşan Dr. Seha Yüksel, bu uygunsuz kesintilerin maddi kayıp dışında motivasyonu bozan ve düşüren etkileri nedeniyle, çözümleri beraber tartışmanın faydalı olacağını kaydetti. Performans Kesintilerine dair  İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ile daha önce görüşmüş olduklarını söyledi.

İl Sağlık Müdürlüğü performans komisyonunda aile hekimleri adına gözlemci olarak bulunan Dr. İbrahim Doruk komisyonun işleyişi ile ilgili bilgi verdi. Yapılan performans itirazlarının hepsinin komisyona gelmediğini, kesin ret veya kesin kabul görülen dosyaların önceden elendiğini, tartışmalı olanların komisyonda görüşüldüğünü söyledi. 

Dr. Derya Mengücük performans kesintilerine karşı açılmış ve bir kısmı kesin karar hükmü şeklinde kazanılmış dava örneklerini sundu. Aile hekimlerinin bu konuda kabullenici tavır yerine hukuksal zeminde hak arayışına daha istekli ve daha cesaretli olması gerektiğini ekledi.

İzmir Tabip Odası Avukatı Mithat Kara söz alarak konunun hukuksal boyutu ile ilgili bilgi ve öneri verdi. Sağlıkta dönüşüm programı ile tüm basamaklarda uygulamaya giren performans uygulamasına karşı yıllardır pek çok itirazın yapıldığını ve davalar açıldığını, mücadeleye devam edildiğini söyledi. Özellikle aşı ve izlemler nedeniyle yapılan kesintilerde ayrıca “Hasta özerkliği” göz ardı edilerek değerlendirme yapıldığına dikkat çekti. Gerek hasta hakları yönetmeliği gerekse uluslararası hukuki düzenlemelerin hasta sorumluluğu ve özerkliğini savunduğunu belirterek kişilerin zorla Aile Sağlığı Merkezine getirilmesi söz konusu olamayacağı için bu konuda hekim ve aile sağlığı çalışanlarına da herhangi bir yaptırım olmaması gerektiğini söyledi. İzmir Tabip Odası olarak  bu konuda sorun yaşayan aile hekimlerine destek olduklarını ve talep olursa yine destek olunacağını söyledi. Toplantıda aşağıdaki metin oluşturuldu. 


Performans komisyonu işleyişi ile ilgili net ve açık bir yönetmelik  olmayışı, bazı illerde eksik kalan kısımların İl Sağlık Müdürlüğü tarafından istenildiği şekilde yorumlanmasına neden olmaktadır.Bu da değişik ve anlaşılmaz sorunların yaşanmasına neden olmaktadır.
İlk itirazı kabul edilmediği halde, haksız kesintiye uğradığını düşünüp tekrar itiraz edenlerin itirazları -belki- hiç komisyona getirilmeden tekrar reddediliyor.

Göç durumunda komisyon tarafından ısrarla istenen mahalle muhtarı imzalı belgenin yasal ve haklı bir tarafı yoktur Aile hekimini rencide edicidir.


Aile hekimliği aşı sekretaryası değildir. 
Aile Sağlığı Merkezinde olmayan aşılar
Özel Muayenehanelerde yapılan aşılar
Hastanelerde yapılan aşılar

İle ilgili tutanak tutmaktan yorulduk. Tutanakların içeriğine hiç bakılmaksızın performans tarih aralığında değil diye reddedilmesi hiç bir mevzuatta yok.


Özel hekim aşılarının bakanlığa doğrudan bildirimi konusunda bir yaptırım ve zorunluluk olmaması Aile Hekimlerine yansıtılan bir sorun haline gelmiştir.

Performans nedeniyle yapılan kesintilerin nereye aktarıldığını merak ediyoruz.. 

Aile hekimliği hizmetine olumlu katkısı olmayan, keyfiliğe açık nitelikteki ceza puanı ve negatif ya da pozitif performans uygulamaları  kaldırılmalıdır.

Aşı-izlem-tarama gibi işlemlere katılma konusunda hem işveren durumunda olan Sağlık Bakanlığına hem de vatandaşlara, anne-babalara da yasal sorumluluklar verilmelidir.

Negatif Performansı kabul etmiyoruz..

Bu konuda mücadeleye devam edeceğiz..

Bu haber 895 kez okunmuştur.