Hekim Meclisi toplantısı, 01.04.2021 tarihinde online olarak gerçekleştirildi.

06.04.2021

İzmir Tabip Odası Hekim Meclisi toplantısı, online olarak 01 Nisan 2021 Perşembe saat 20.00’da yapıldı.
Divan başkanı Dr. Ahmet Etit toplantıyı açarak meclis üyeleri önerileri ile oluşturulan gündem başlıklarını şu şekilde sıraladı:

1. Pandemi ve aşılamada son durum, oda yönetim kurulu bilgilendirmesi, bu konuda paylaşım ve geri bildirimler 

2. 14 mart etkinlikleri değerlendirmesi 

3. Kadın hekimlik komisyonunun İstanbul sözleşmesinin iptali ile ilgili değerlendirme ve önerilerinin Dr. Özlem Miman tarafından sunumu 

4. Çevre Sağlığı komisyonu bilgilendirmesi 

İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı’nın Pandeminin son durumu hakkında bilgilendirmesi ile devam edildi. Salgın hastalık yönetimindeki eksiklik ve ciddiyetsizliği vurguladı. Ekonomik kaygıların halkın sağılığının önüne geçtiğini belirtti. Bilim kurulunun gayrı-bilimsel tutum ve yaklaşımını eleştirdi. İzmir’de şu anda varyant virüsün hakim olduğunu, aşı lojistiği sorunu olduğunu ve bu nedenle ASM lerde ciddi sıkıntılar yaşandığını kaydetti. Hemen ve tam kapanmanın gerekliliğini vurguladı. 

Ahmet Etit Tabip Odasının Pandemi başlangıcından beri hem toplumu bilgilendirme hem de çalışmaları ve desteklerinin önemine değinerek teşekkür etti. İnsanlarda salgının ilk zamanlarına kıyasla gevşeme ve usanmışlık durumunun endişe verici olduğunu söyledi.
Uğur Gönenç, hastanelerde hekim ve sağlık personelinde de benzer bir durum bulunduğunu, hasta yoğunluğu ve ameliyatların çok arttığını, tekrar pandemi duyarlılığının kazanılması ve tedbirlerin arttırılması gerektiğini dile getirdi.
Zerrin Yıldız pek çok hastanede son aylarda ek ödeme verilmediğini, ekonomik sıkıntıların oluştuğunu ve performans aracılığıyla bunun telafi edilmeye çalışılmasının da buna neden olduğunu ekledi.
Özlem Aydınalp hem MHRS randevu sayılarının arttırılması hem de MHRS dışı hasta bakılması yönünde idarelerin de baskı yaptığına dikkat çekti.
Aydan Taka Tepecik EAH’de son dönemde pandemi hastanelerine yönlendirme yapılmak istenmesine karşın vaka sayılarının artışı ile yeni servislerin açılması zorunlu oldu dedi.
Hülya Çamlıbel, Hasan Ter, Tuğrul Şahbaz ve Esat Hoşgönül tarafından işyeri hekimliğinde ve işyerlerinde pandeminin son durumu hakkında bilgi verildi. Yoğun iş yükü, uygunsuz fiziki koşullar, hatalı işveren tutumları, yetersiz tedbirler ve artan vaka sayılarından bahsedildi. Temas riskinin fazlalığı nedeniyle bu alanda kayıpların da fazla olduğuna dikkat çekildi.
Gündemin ikinci maddesine geçildi ve Ahmet Etit yoğun ve verimli geçen 14 Mart haftası etkinliklerine değindi. Lütfi Çamlı geçen sene hazırlanmış programın pandemi ile iptal edilmek zorunda kalındığını fakat bu sene salgın hastalık koşullarına uygun etkinlikleri ile kutlanabildiğini belirtti. Çiğli Belediyesi ile hatıra ormanı, Karşıyaka Belediyesi ile Sağlık Çalışanlarına Saygı Anıtı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ile duvar panosu faaliyetlerinden bahsetti. Online toplantılar ve uygun tedbirlerle daha çok sokakta bir arada bulunulabildiğini ekledi.
Özlem Miman’ın İstanbul sözleşmesi sunumu ile gündeme devam edildi. Sözleşmenin yapılma nedeni, içeriği, tarihçesi ve Türkiye’nin sözleşmeden çekilme süreci ile ilgili bilgi verdi. Kararname ile çekilme kararının duyulması üzerine ilk olarak 20 Mart 2021 tarihinde olmak üzere hemen ve hızlıca tepkilerini dile getirdiklerini ve bu konuda çalışmalarının devam edeceğini söyledi. Nezaket Kaya çekilme başvurusunun Avrupa Birliğince kabul edildiğini ancak halen değerlendirme sürecinin devam ettiğini, TTB ‘nin de ayrıca bu konuda mahkemeye başvurduğunu ekledi.
Gündemin son maddesi Ahmet Soysal’ın Çevre Sağlığı sunumu ile tartışıldı. Çevre değerlendirme davasının kazanılmış olmasının önemine değindi. Çevre Sağlığı Komisyonu olarak Aliağa ‘da çevresel durum tespiti, Güzelbahçe’de Go-kart pisti eylemleri, Pandemi durumunda İzmir Fuarının açılmasına karşı tepki ve faaliyetlerinden bahsetti. Çeşme’de acele kamulaştırma, Bayraklı enerji dönüşüm sistemi, Fuar alanı betonlaştırma projelerine ilişkin bilgilendirme yaparken yapılmış ve yapılacak eylemsel faaliyetleri anlattı.
Uğur Gönenç Tire’de ormanlık alan kapsamında olan yerlere taş ocağı kurulması girişiminden söz ederek Çevre Sağlığı Komisyonunun çalışmalarına eklenmesi gerektiğini belirtti.

 

 

Bu haber 202 kez okunmuştur.