İzmir İl Sağlık Müdürlüğü tarafından muayenehanelere gönderilmeye başlanan yazı ile Sağlık Bakanlığı’nın Muayene Bilgi Yönetimi Sistemi (MBYS) konulu yazısı hekimlerle tekrar paylaşılmaya başlanmıştır.
Bu yazıda, mevzuat ve yargı kararlarından bahsedilerek sonuç olarak hasta bilgilerinin MBYS’ye girilmesi gerektiği bildirilmektedir.
E-Nabız ve MBYS uygulamalarının hasta mahremiyetini ihlal ettiği, kişisel verilerin korunması mevzuatı çerçevesinde gerekli korumayı sağlamadığı, yasal dayanaklarının olmadığı gerekçesiyle TTB tarafından uzun yıllardır yürütülen hukuki mücadeleler sonucunda Anayasa Mahkemesi ve Danıştay tarafından, E-Nabız uygulamasına dayanak olan birçok düzenleme iptal edilmiştir.
Kişisel Sağlık Verileri Hakkında Yönetmelik’in birçok maddesine karşı TTB ve TDB tarafından açılan dava sonucunda, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, bu yönetmeliğin dayanağı olan 1 nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 378.maddesinin ilgili fıkralarının Anayasa’ya aykırılığı iddiasını ciddi bularak CB Kararnamesinin iptali için Anayasa Mahkemesine başvurma kararı vermiştir. Anayasa Mahkemesi’ne başvurma kararında, kişisel sağlık verilerine ilişkin korumanın kanunla düzenlenmesi koşulunun sağlanmadığı gerekçesine yer verilmiştir.
Muayenehanelerin hasta verilerini paylaşmasını içeren Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik’in 27.maddesinin 8.fıkrasının yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiştir.
Yukarıda özetlendiği üzere, bütün hasta verilerinin Sağlık Bakanlığı’na gönderilmesine dayanak olacak, hangi kişisel sağlık verilerinin, hangi amaçlarla, hangi kriterlere göre işleneceğini ortaya koyan bir kanun maddesi ortada yoktur. İlgili CB Kararnamesi’nin iptali talebi Anayasa Mahkemesi gündemindedir. Kişisel Sağlık Verileri Hakkında Yönetmelik’in iptali talebi Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu gündemindedir.
Güncel yargı kararları ve mevzuat çerçevesinde, muayenehane hekimlerinin, hasta verilerini MBYS üzerinden Sağlık Bakanlığı’na göndermesini zorunlu kılan ve yaptırım uygulanmasına dayanak bir kural olmadığı için meslektaşlarımızın yargı süreçlerinin sonucunu beklemesini öneriyoruz.
Türk Tabipleri Birliği tarafından konuyla ilgili hazırlanan ayrıntılı bilgi notunu ve yargı kararlarını ekte paylaşıyoruz.
Türk Tabipleri Birliği’nin 25.03.2021 tarihli yazısı ve ekleri için
tıklayınızİzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu