Ülkemizde Tıp Eğitimi; Pandemi ve Uzaktan Tıp Eğitimi “ forumu 26.02.2021 tarihinde gerçekleştirildi.

28.02.2021

İzmir Tabip Odası ve TÖK tarafından düzenlenen “Ülkemizde Tıp Eğitimi; Pandemi ve Uzaktan Tıp Eğitimi“başlıklı forum  26-02-2021 tarihinde çevirimiçi olarak  gerçekleştirildi. 

Moderatörlüğünü Prof. Dr. İskender Sayek ve Prof. Dr. M. Cem Terzi’nin yaptığı foruma ülkenin değişik tıp fakültelerinden çok sayıda akademisyen ve öğrenciler katıldı.

İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı yaptığı açılış konuşmasında pandemi sürecinde aksayan eğitime vurgu yaparak forumun moderatörlerine katılımları için teşekkür etti. Daha sonra bir sunum yapan Prof Dr. İskender Sayek pandemi sürecinde tıp eğitiminde yaşanan sorunlarla ilgili olarak yürütülen bir çalışmadan ön sonuçları paylaştı. Prof Dr. M. Cem Terzi ise Prof. Dr. Nusret Fişek’i anarak başladığı konuşmasında tıp eğitiminin özelliklerine değinerek yüz yüze eğitimin önemini belirtti.

İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Kaynak ise öğrencilere ileride meslek hayatlarında yaşayabilecekleri tüm sorunlarda tabip odalarının arkalarında olacağını belirterek, tabip odalarına üye olmaları çağrısında bulundu.

Forumda söz alan ülkenin farklı tıp fakültelerinden öğrenciler, fakülte yöneticileri ve akademisyenler yaşanan sürece ilişkin görüşlerini paylaştılar. Konuşmalarda özellikle pandemi öncesinde de tıp eğitiminde yaşanan birçok sorun olduğu, ancak pandemide bu sorunların daha görünür hale geldiği ifade edildi. Tıp fakülteleri olarak böyle bir pandemiye hazırlıksız yakalanıldığı, alt yapıların yetersiz kaldığı ileri sürüldü. Öğrencilerin tıp fakültelerinin ana bileşeni olduğu bu nedenle öğrencilerin yaşadığı sorunlara mutlaka çözüm getirilmesi gerektiği, sürecin başlangıcındaki belirsizliklerin yer yer devam etmesinin öğrencileri özellikle barınma konusunda sıkıntıya soktuğu, ekonomik olarak da sorunlar yaşandığı ifade edildi. Ders programlarının yoğunluğu ve tüm gün cevirim içi teorik ders izlemenin yarattığı sorunlara değinilerek, tıp eğitiminin özellikle pratik eğitimlerin aksadığı belirtildi. Ara tatil vermeden yoğun bir şekilde uygulanan teorik eğitimlerin getirdiği sorunlara değinildi.  Ülkedeki tıp fakültesi sayısının plansız, programsız artırılmasının akademik kadro ve alt yapı yetersizlikleri olan fakültelerde eğitimde eşitsizlikler yarattığı ifade edildi.  Fakülte öğrenci kontenjanlarının yüksekliğinin hastane içinde pandemi tedbirleri de göz önüne alındığında pratik eğitimleri zorlaştırdığı dile getirildi. Birçok fakültede pandemide tıp eğitiminin planlanmasında ve yapılacak düzenlemelerde öğrencilerin görüşlerinin alınmadığı ifade edildi. Yüz yüze eğitimlerde yeterli koruyucu ekipman konusunda yaşanan sorunlar belirtildi. Tıp fakültesi yöneticilerinden söz alanlar pandemi gibi bir felaketin yaşandığı, başta öğrencilerin sağlığını korunması olmak üzere birçok konunun göz önünde tutulmaya çalışılmasının getirdiği zorlukları dile getirdiler. Online eğitimin kullanmı konusunda YÖK tarafından dile getirilen kullanım oranlarının bilimsel veriye dayanmadığı ifade edildi. Konuşmalarda öğrencilerin aşılamalarının gerekliliğine dikkat çekildi. Bazı klinisyen akademisyenlerin performans kaygısıyla asistanlarına bile yeterince zaman ayıramamasına neden olduğu belirtildi.

Verimli geçen yoğun katılımlı forumun son bölümünde Prof Dr. M.Cem Terzi  forumda konuşulanlarla ilgili  genel bir özet sundu. Foruma katılanlara katkılarından dolayı teşekkürlerini ifade etti.  

 

Bu haber 159 kez okunmuştur.