Asistanlar, Uzmanlık Eğitimleri İle İlgili İşler Dışında Görevlendirilemez

22.02.2021

 

Uzmanlık öğrencisi meslektaşlarımız tarafından Odamıza iletilen yakınmalarda, uzmanlık öğrencilerinin Covid-19 Pandemisi gerekçe gösterilerek filyasyon ekiplerinde ve Covid 19 polikliniklerinde görevlendirildikleri, bu görevlendirme sürelerinin 1 yıla yaklaştığı, uzmanlık eğitimi dışında yapılan bu görevlendirmeler nedeniyle uzmanlık eğitimlerinin aksadığı, rotasyonlarını yapamadıkları, uzmanlık eğitimi sürelerinin uzayacağı dile getirilerek sorunun çözümü talebi iletilmiştir. 

Uzmanlık eğitimi, özü itibarıyla, uzmanlık eğitimi müfredatı içeriğine ve takvimine uygun olarak kesintisiz sürdürülmesi gereken bir eğitimdir. Uzmanlık eğiminin amacı, hekimlere, tıp mesleğinin belirli alanlarında yetkinlik kazandırarak o alanda uzman hekim yetki ve ünvanını kazandırmaktır. 

Uzmanlık eğitimi, ilgili uzmanlık kliniğinde temel eğitimin yanı sıra belirlenmiş diğer uzmanlık dallarında rotasyonlar yaparak gerçekleştirilmektedir. Çekirdek eğitim müfredatına uygun nitelikte ve standartta eğitim almak uzmanlık öğrencilerinin hakkıdır.  Çekirdek eğitim müfredatına uygun nitelikte ve standartta eğitim vermek de eğitim kurumunun ve eğitim görevlilerinin sorumluluğudur.

Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği’nin 11.maddesinin 4.fıkrasında, uzmanlık öğrencilerinin, uzmanlık eğitimi uygulamasından sayılmayan işlerde görevlendirilemeyeceği düzenlenmiştir. Bu düzenlemenin devamında, salgın hastalık hallerinde, uzmanlık öğrencilerinin, hekimlik görevlerini yürütmek üzere eğitim gördüğü kurumda veya aynı il içerisindeki sağlık tesislerine 3 aylık süreler halinde bir yıl içinde en fazla iki defa görevlendirilebileceği, bu görevlerde geçen sürelerin eğitim süresinden sayılacağı, bu nedenle tezini yetiştiremeyen ve çekirdek eğitim müfredatındaki yetkinliklerini kazanamayan uzmanlık öğrencilerine program yöneticisinin önerisi üzerine eğitim kurumunun akademik kurulu kararı ile 6 aya kadar süre uzatımı verilebileceği düzenlenmiştir. 

26.11.2020 tarihli düzenleme ile getirilen bu yönetmelik değişikliğinin hukuka uygunluğu ve uzmanlık eğitiminin kesintisiz sürdürülmesi ilkesi ile uyumu tartışmalıdır. Bu düzenlemenin Covid-19 Pandemisi nedeniyle doğan zorunlu bir ihtiyaçtan ortaya çıktığı düşünülebilir. Ancak böyle olsa bile düzenlemenin geçici bir durumu düzenlediği açıktır. Geçici ve ihtiyari olması gereken bu düzenlemenin rutin bir uygulama haline getirilmesi ve uzmanlık öğrencilerinin uzmanlık eğitimi ile ilgisi olmayan işlerde ve birimlerde görevlendirilmeye devam edilmesi kabul edilemez bir uygulamadır.  

Bu nedenle, uzmanlık öğrencilerinin eğitimlerini sekteye uğratan, müfredatta belirtilen içerik ve standarttan yoksun eğitim ortamının İVEDİLİKLE yönetmeliğe uygun hale getirilmesi; Covid-19 poliklinikleri ve filyasyon birimlerinde 6 aylık görevlendirme süresi dolan uzmanlık öğrencilerinin eğitim programı ve rotasyonlarının müfredata uygun şekilde yeniden planlanması; uzmanlık öğrencilerinin eğitim süresinin uzamasına neden olacak uygulamalardan kaçınılması için İzmir İl Sağlık Müdürlüğüne, Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığına ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörlüğüne bir yazı gönderilmiştir. 

Odamız sürecin takipçisi olup gelişmeler hakkında bilgiler paylaşılacaktır. 



İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu

Bu haber 519 kez okunmuştur.