27.01.2021 Aile Hekimleri Komisyon Toplantısı

04.02.2021

İzmir tabip Odası Aile Hekimleri Komisyonu Toplantısı internet üzerinden 27.01.2021 tarihinde saat 20.00 da gerçekleşti. Toplantı sonucu aşağıdaki metin oluşturuldu. 

Fiziki Mekan Yetersizliği 
Olağan durumlar için oluşturulmuş ASM lerde hizmet, pandemi sürecinde büyük özveri ile gerçekleşmektedir. Covid aşı uygulaması sonrasında en az 15 dakika kişilerin bekletilmesi gerekmektedir. Oluşabilecek ASIE lere karşı müdahale odalarının aşı odalarına çevrilmesi ideal olandır. Ancak her ASM de aşı sonrası kişilerin bekletileceği uygun mekanları düzenlemek kolay değildir. Şu anda aşı için gelenler izole kişiler olduğundan sıkıntı çok yaşanmamaktadır. Ancak yaş sınırı aşağıya indikçe kişileri izole bir mekanda bekletmek gerekecektir. Bu durum bazı ASM lerde  aşı işini zora sokacaktır.Aşı Merkezlerinin oluşturulması, gönüllüler üzerinden oluşturulacak aşı ekipleri ile işlemin yapılması daha hızlı,sağlıklı ve güvenli bir aşılama olanağı sağlayacaktır.

AH ve/veya ASÇ eksik AH birimlerimiz var
İzmirde Aile Hekimlerinin yaklaşık  % 20 si yardımcı sağlık personeli olmadan hizmet vermektedir. Olağan koşullarda hizmeti çok zorlayan bu durum Covid aşılama döneminde ASM lerini iyice zora sokmaktadır. Hızlı bir şekilde kamu dışı personel alımı yapılmalıdır.

Aşıların dağıtılmasındaki düzensizlikler
Aşı dağıtımı konusunda ilçeler arası düzensizlik ve belirsizlik devam etmektedir. Kimi ilçelerden AH lerinin gidip İlçe Sağlık Müdürlüklerinden aşı alması istenmekte, bazı ilçeler ise aşı randevusu üzerinden aşı dağıtımı yapmaktadır.80 yaş + aşılama dönemindeki aşı uygulamasında bile duraksamalarına neden olmaktadır.Bu durum zaman zaman   ASM lerde aşıya gelenlerle Sağlık çalışanlarını karşı karşıya bırakmaktadır.yaş sınırı aşağıya çekildikçe hedef nüfus artacağı bilinmektedir.Acilen düzenli planlama ve işleyiş uygulamaya geçirilmelidir. 

MHRS de aynı saatte aşı ve muayene randevuları
MHRS de aynı saatte aşı ve muayene randevuları otomatik olarak düzenlenmiştir.ASM’ ne gelen bebek, çocuk, gebe ve hastaların aşıya gelenlerle karşılaşmasını engelleyen MHRS programlarının AH leri tarafından yapılması doğru olandır.Aşıya başlamakla korunma başlamış sayılmıyor.

Aşıla programı kullanışsız ve pratik değil
AŞILA programı kullanışsız ve pratik değil. Bir Hekim bir hemşire yetkilendirebiliyor.. Aynı Hemşireyi diğer doktor görevlendiremiyor. Aşıları  USS ye anında gönderebilen programlarımız var. Bildirimin e-nabız üzerinden yapıldığı İnfluenza aşısını programlarımızdan görebiliyoruz. Aşı uygulama prosedürlerinin en aza indirilmesi uygulamada kolaylık ve hız sağlayacaktır.

Okullardan istenen sporcu lisansı için sağlık raporları
Pandemi öncesinde de aile sağlığı merkezlerinde hasta-hekim ilişkisini etkileyecek düzeyde sorunlara yol açan sağlık raporlarının amacı kişinin mevzuatlarla belirlenen sağlık şartlarını taşımakta olduklarının hekim tarafından onaylanmasıdır. İşe giriş ve sürücü raporları için oluşturulan mevzuatta aile sağlığı merkezi şartlarında karar verilemeyecek durumlar için aile hekimleri rapor vermeye zorlanmaktadır. Sporcu raporları ise "kişinin spor yaparken herhangi istemeyen bir durumla karşılaşmayacağını" gösterir belge olarak düşünülmekte ve aile sağlığı merkezlerindeki imkanlarla bu konuda karar vermenin mümkün olmadığı görülmektedir.

11 aydır devam eden pandemi döneminde Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı rehberlerde dahi sağlık kurumlarına en az kişinin kabul edilmesine yönelik tedbirler önerilirken kurumlar/işletmeler tarafından sağlık raporlarının istenmesi ısrarından bir an önce vazgeçilmelidir.

Pandemi döneminde eksik insan gücü ile hasta muayenelerini, rutin așıları, pnömoni, İnfluenza așılarını, covid aşılarını yapmaya çalışırken, sağlık raporları talepleri de hız kesmedi. Son dönemde bazı özel okullardan veliler topluca, kısıtlı süre de vererek "gerçek olmayan" lisans raporları için ASM lere yönlendirilmekte gereksiz temas ve bulaş riskine neden olmaktadır. 

Aile Hekimleri sporcu lisans raporları için kardiyoloji muayenesine yönlendirdiğinde  velilerin "bu çocukların gerçekte spor yapmayacakları, yüz yüze eğitime erken başlamak için okulun șart koştuğunu, bu sebepten kardiyolojiye götürmek istemediklerini ifade ettikleri, AH Komisyonumuza iletilmiştir. Durum tartışmalara, sözel  șiddete neden olmaktadır. Konunun İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile görüşülerek, okullara gerekli uyarıların yapılması, gereksiz başvuruların ve yönlendirmelerin önüne geçilmesi sporcu lisansı  raporlarında kardiyoloji muayenesi zorunluluğunun anlatılmasını  İTO Yönetim Kurulundan talep edilmesine  karar verilmiştir.

Aile hekimliği kira sözleşmeleri ASM lerinde imzalanmalı
Ocak ayının son haftası Kamu binalarındaki ASM lerde çalışan Aile hekimleri “evraklar kayboluyor, geç getiriliyor” gerekçesiyle İl Sağlık Müdürlüğüne gitmek durumunda bırakılmıșlardır. Bu durum gereksiz zaman ve iş gücü kaybına neden olmaktadır. Bu nedenle il Sağlık Müdürlüğü ile görůșűlerek kira sözleșmelerinin Aile Hekimliği Birimlerinde imzalanması sağlanmalıdır.

Suçiçeği aşısı hala yok
İl Sağlık Müdürlüğü tarafından ASM lere dağıtılamayan aşılar mevcuttur. Bu aşıların yapılamamsının nedeni Vatandaş ya da AH likleri değildir. Olmayan aşılar performansa dahil edilmemelidir.

Bu haber 119 kez okunmuştur.