İşyerlerinde görev yapan sağlık çalışanlarının aşılanmasında yaşanan sorunlar nedeniyle İl Sağlık Müdürlüğüne gönderilen yazımız..

18.01.2021

İş sağlığı ve güvenliği alanında görevli sağlık çalışanları tarafından Odamıza iletilen bildirimlerde,  Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı kayıtlarındaki farklılıklar nedeniyle, iş sağlığı ve güvenliği alanında görevli bazı yardımcı sağlık personelinin Covid-19 aşılama programına dahil edilemediği öğrenilmiştir. 

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından İş Sağlığı ve Güvenliği Kayıt, Takip ve İzleme Programı (İSG-Katip) sisteminde kayıtlı olan sağlık çalışanlarının bildirimleri Sağlık Bakanlığı ‘na yapılmış ve bu sağlık çalışanları Covid-19 aşılama programına dahil edilmiştir. 

Ancak edinilen bilgilerden, İSG-Katip sisteminde kayıtlı, sertifikalı bazı çalışanların Sağlık Bakanlığı  tarafından oluşturulan  aşılama listelerinde yer almadığı öğrenilmiştir. Bu durum listelerin aktarımında sorun olduğunu düşündürmektedir. Yanı sıra, fiilen sağlık hizmeti sunumuna katılan Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerinde (OSGB) veya fabrika vb. işyerlerinde görevli ebe, hemşire, biyolog, sekreterlerin bir kısmı İSG-Katip sisteminde kayıtlı olmadığı için aşılama programına dahil edilememiştir.    

OSGB’lerinde ve bazı işyerlerinde görevli sağlık çalışanları İSG-Katip sistemine kayıt olmak zorunda olmadığı ve bu kişilerin isimlerinin bildirimi Sağlık Bakanlığı’na yapılmadığı için, bu sağlık çalışanları Covid-19 aşılama programında yer almamıştır.   

Bu sağlık çalışanları fiilen sağlık hizmetinin içinde olan sağlık profesyonelleridir. Bu kişilerin aşılanması ile ilgili yapılan girişimlerin sonuçsuz kaldığı ifade edilmektedir.  

Fiilen sağlık hizmeti sunumunun içinde yer alan iş sağlığı ve güvenliği alanında görevli bu çalışanların aşılama programına dahil edilmesi Covid-19 ile mücadelede önem taşımaktadır.  

Bu çerçevede, iş sağlığı ve güvenliği alanında filen görevli sağlık çalışanlarının (ebe, hemşire, biyolog vb.) bu işyerlerinde sağlık çalışanı olarak görev yaptığını belgeleyen kayıtlarla İl Sağlık Müdürlüğüne başvurularının sağlanmasını ve bu çalışanların da aşılama programına dahil edilmesini dileriz.
Saygılarımızla.

Dr. Nuri Seha Yüksel 
Genel Sekreter
İzmir Tabip Odası 

Bu haber 327 kez okunmuştur.