Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Çerçevesinde Muayenehane Hekimlerinin Yükümlülükleri Konulu Toplantı Yapıldı

08.01.2021

VERBİS’e kayıt yükümlülüğü süresi, Kişisel Verileri Koruma Kurulu kararı ile, 31 Aralık 2021 tarihine kadar uzatılmıştır. 31.12.2021 tarihine kadar VERBİS kaydının yapılması gerekmektedir. Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’ndan kaynaklı diğer yükümlülüklerin yerine getirilmesi  zorunluluğu devam etmektedir

 

İzmir Tabip Odası Özel Hekimlik Komisyonu tarafından düzenlenen “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Çerçevesinde Muayenehane Hekimlerinin Yükümlülükleri” konulu online toplantı, 07.01.2021 tarihinde yapıldı.

İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, toplantı öncesinde açılış konuşması yaparak toplantıya katkı sağlayan ve toplantıya katılan meslektaşlarımıza teşekkür etti. Özel Hekimlik Komisyonu üyesi Dr. Mehmet Çolak’ın moderatörlüğünde gerçekleşen toplantıda, Odamız Avukatı Mithat Kara, kişisel verilerin korunması mevzuatı, bu mevzuatın muayenehane hekimleri için getirdiği yükümlülükleri içeren bir sunum yaptı.

Av. Mithat Kara sunumunda, E-Nabız uygulaması ile VERBİS kaydı işleminin birbiri ile ilgisinin olmadığını, e-nabız uygulamalarına karşı TTB tarafından yürütülen hukuki sürecin devam ettiğini, muayenehane hekimlerinin şu aşamada E-Nabız sistemine giriş yapma yükümlülükleri olmadığını, VERBİS kaydının 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ile getirilen bir yükümlülük olduğunu, VERBİS sistemine hasta bilgilerinin girilmesinin söz konusu olmadığını, 6698 sayılı Kanun ile getirilen yükümlülüklerinin kişisel veri işleyen bütün gerçek ve tüzel kişileri ilgilendirdiğini, muayenehane hekimlerinin özel nitelikli kişisel veri işleyen veri sorumlusu olduklarını, 31.03.2021 tarihine kadar VERBİS kaydının yapılması gerektiğini, VERBİS kaydının yapılmasından önce kişisel veri işleme envanterinin çıkarılması gerektiğini, veri sorumlusu olarak kişisel verilerin korunması için gerekli idari ve teknik önlemlerin alınmasını gerektiğini, mevzuat ile düzenlenen aydınlatma ve rıza belgelerinin düzenlenmesi gerektiğini, VERBİS kaydının yapılmaması, kanunda belirtilen yükümlülüklerin yerine getirilmemesi halinde yüksek miktarda para cezaları ile karşılaşma ihtimali olduğu, bu nedenle 31.03.2021 tarihine kadar uyum işlemlerinin tamamlanması gerektiğini vurguladı.  

Sunum sonrasında toplantıya katılan hekimlerin soruları yanıtlandı. TTB Hukuk Bürosundan Av. Mustafa Güler ve Av. Verda Ersoy’un da katkı sağladığı bu bölümde, uyum sürecinde hekimlerin yapması gereken işlemlere ilişkin ayrıntılı değerlendirme yapıldı. 

Meslektaşlarımızın yasal yükümlülüklerini 2021 Ocak-Mart dönemi içinde yerine getirmesi ve 31 Mart 2021 tarihine kadar VERBİS kaydını tamamlaması önem taşımaktadır.  Uyum sürecinde meslektaşlarımızın faydalanabileceği pratik bilgileri içeren soru-yanıt kitapçığı TTB Hukuk Bürosu tarafından hazırlanarak önümüzdeki günlerde meslektaşlarımız ile paylaşılacaktır.


İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu

 

 



 

Bu haber 921 kez okunmuştur.