Sağlık çalışanları için Covid-19’un Meslek Hastalığı Kapsamında Değerlendirilmesi Süreçlerinde “İlliyet Bağı “ Tartışmaları Yapılmamalıdır!

19.12.2020

Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu, Covid-19’un meslek hastalığı kapsamında değerlendirilmesi için gerekli süreçleri başlattıklarını  açıkladılar.

 

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan “Covid-19 Nedeniyle Vazife Malullüğü” başlıklı yazı ile, Covid-19 nedeniyle mağduriyet yaşayan sağlık çalışanlarının belgelerinin Sosyal Güvenlik Kurumu’na gönderilmesi istenmiştir. 

 

Sosyal Güvenlik Kurumu Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği tarafından yapılan duyuru ile, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, Covid-19 nedeniyle vefat eden sağlık çalışanlarının meslek hastalığı ve vazife malullüğüne ilişkin yapılacak işlemlerle ilgili yol haritasının belirlendiğini, sürecin hızlanması için Sağlık Bakanlığı’na bir yazı gönderdiğini açıklamıştır.

 

Türk Tabipleri Birliği  ve Tabip Odaları olarak uzun süredir, Covid-19’un sağlık çalışanları için meslek hastalığı kapsamında değerlendirilmesi ve sağlık çalışanlarının ve yakınlarının mağduriyetinin giderilmesi için mesleki ve hukuki  mücadele yürütüyoruz. 

 

Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan duyuruları, Covid-19’un meslek hastalığı kapsamında değerlendirilmesinde  olumlu adımlar olarak değerlendiriyoruz.  Sosyal Güvenlik Kurumu’nun meslek hastalığı değerlendirmesine ilişkin süreçleri kısa sürede tamamlamasını ve sağlık çalışanlarının yakınlarına kanunla düzenlenen ödemelerini ivedilikle yapmasını talep ediyoruz.

 

 Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu, “sosyal güvenlik giderlerinin artması” gibi sosyal devlet anlayışı ve sosyal güvenlik hakkı ile bağdaşmayan kaçamak yollara girmemelidir. Sağlık hizmeti sunumuna katılan sağlık çalışanları için İLLİYET BAĞI tartışması yapılmamalı, “sağlık çalışanının virüsü nereden kaptığı” gibi pandeminin ruhu ile bağdaşmayan soruşturmalara girilmemelidir. Covid-19, sağlık çalışanları için “doğrudan maruziyet”  kabul edilerek aylık bağlama işlemleri ivedilikle tamamlanmalıdır.

 

Meslek örgütü olarak, Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yürütülecek işlemleri yakından takip edeceğiz. Covid-19 nedeniyle vefat eden veya maluliyet yaşayan her bir meslektaşımızın ve yakınlarının haklarına ulaşması için gerekli mücadeleye devam edeceğiz.

 

 

İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu

Bu haber 281 kez okunmuştur.