İzmir Tabip Odası Çevre Komisyonu tarafından düzenlenen ‘Çevresel ve Sağlık Etki Değerlendirme’ kursu 5 Aralık günü gerçekleştirildi. Tam gün ve on-line yapılan kursa ülkemizin değişik tıp fakültelerinin halk sağlığı anabilim dallarında uzmanlık eğitimlerini sürdüren asistan hekimler, Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışan halk sağlığı uzmanları, bazı Sağlık bilimleri Fakültelerinin öğretim görevlileri, çevre sağlığı alanında çalışan hekimler ve odamız çevre komisyonu üyeleri olmak üzere toplam 47 kursiyer katıldı.
Katılımcıların kendilerini tanıtmaları ve kurstan beklentilerinin alınmasından sonra Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çiğdem Çağlayan’ın ‘etki değerlendirme teknikleri ve çevresel etki değerlendirmesini’ anlattığı sunum ile kursun sabah oturumları başladı. İkinci oturumda ise İstanbul Okan Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Nilay Etiler kursiyerlere, Dünya Sağlık Örgütü’nün yapılması planlanan bir yatırım için çevresel etki değerlendirmesi ile birlikte yapılmasını önerdiği ve çok sayıda ülkede uygulanmaya başlayan ‘sağlık etki değerlendirmesi yöntemini’ anlattı. Sabah oturumu Greenpeace Türkiye koordinatörlerinden Avukat Deniz Bayram’ın çevresel etki değerlendirme yönetmeliği ve ulusal ve uluslararası yasal durum hakkında yaptığı sunumla tamamlandı.
Öğleden sonraki oturumlar ise Prof. Dr. Nilay Etiler’in; ülkemizde, içinde Türk Tabipleri Birliği’nin de yer aldığı Temiz Hava Hakkı Platformu’nun desteği ile yapılan ve ilk kez bu kadar büyük kapsamlı olarak raporlanan Eskişehir Alpu Kömürlü termik Santrali Sağlık Etki Değerlendirme Raporunu kursiyerlere anlatmasıyla başladı. Sabah oturumlarında sağlık etki değerlendirme yöntemini öğrenen kursiyerler bu örnek çalışma ile konu üzerindeki bilgilerini pekiştirdiler. Öğleden sonraki ikinci oturumda ise Avukat Deniz Bayram bu sefer Eskişehir Alpu Kömürlü termik Santrali Çevresel Etki Değerlendirme Raporunu hakkında bilgi vererek bu raporun eksik ve yanlışlarının nasıl tespit edildiğini örnekleriyle kursiyerlere aktardı. Bu yanlış ve eksiklere karşı hukuksal haklarımızın ne olduğunu ve bu olayda meslek örgütleri tarafından bu hakkın nasıl kullanıldığını da anlatan Bayram; özellikle hukuksal sürecin nasıl yürütüldüğü konusundaki sorulara da yanıt verdi. Kısa bir aradan sonra kursun öğleden sonraki son oturumuna geçildi. Bu oturumda kursiyerlere Temiz Hakkı Platformu Koordinatörü Buket Atlı tarafından, Türk Tabipleri Birliğinin de bir bileşeni olduğu platform ve platform çalışmaları hakkında bilgi verildi. Atlı’nın sunumundan sonra günün son oturumu olarak bir forum yapılarak katılımcıların gün sonu değerlendirmeleri alındı. Bu bölümde katılımcılardan gelen sorulara tüm eğiticiler tarafından yanıtlar da verildi.
Sabah 09.00’da başlayıp; öğleden sonra 17.30 da tamamlanan kursu Temiz Hakkı Platformu da destekledi. Tüm katılımcıların ülke geneline yayılan adreslerine; pandemi koşullarına rağmen, ülkemizdeki hava kirliliği ve sağlık etkilerini anlatan ‘Kara Rapor 2020’ ve yine ülkemizde şu ana kadar yapılmış en kapsamlı sağlık etki değerlendirme çalışması olan ‘Eskişehir Alpu Kömürlü Termik Santrali Sağlık Etki Değerlendirmesi’ raporu kurs öncesi kargo ile gönderildi. Ayrıca tüm katılımcılara İzmir Tabip Odası tarafından ‘kursa katılım belgeleri’ de önümüzdeki günlerde gönderilecek.