Pandemi Sürecinde Aile Hekimlikleri ve KKE'a ulaşmaya Dair Anket Çalışması

11.11.2020

Pandemi'nin başlamasıyla birlikte KKE temininde büyük sorunlar yaşandı. İlk haftalarda sağlık idaresi tarafından dağıtılamayan kişisel koruyucu malzemelere Aile Hekimleri kendi imkanlarıyla ulaşmakta zorlandı. Buldukları malzemeleri kontrolsüz yükselen bedellere rağmen kendi imkanlarıyla temin etti. ASM çalışanları daha sonra KKE'lerin satışının da durdurulmasıyla birlikte daha da zor zamanlar geçirdi.  

İlçe sağlık müdürlükleri kanalıyla KKE'ler dağıtılmaya başlanmış olsa da ne yazık ki hem nitelik hem de nicelik bakımından yetersiz kaldı. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı'na sunulan maske raporundan öğrendiğimiz kadarıyla il sağlık müdürlüğü kanalıyla aile hekimlerine iletilen hiç bir cerrahi maske uygun nitelikte ve koruyucu özellikte olmamıştır. Bunun yanı sıra sınırlı sayıda dağıtılan FFP2 maskelerde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının değerlendirmesi ışığında güvensiz ürün olarak nitelendirilmiştir. Yüksek risk altında olmalarına rağmen KKE eksiği tam olarak giderilmeyen Aile Sağlığı Merkezlerinde( bizim ulaşabildiğimiz kadarıyla) 53 Aile hekimi 44 ASÇ ı Covid 19 hastalığına yakalandı. Göreceli olarak vaka sayılarında azalma nedeniyle tedbirler azaltıldı, normalleşme süreci olarak adlandırılan dönemde KKE dağıtımı da bununla beraber azaldı. Geldiğimiz noktada yeniden yükselen vaka ve ölüm sayıları KKE'ye olan ihtiyacın artacağını göstermektedir. 

Aile sağlığı merkezlerindeki durumun tesbiti, eksikliklerin ortaya konması ve sağlık idarecilerine bu konuda tedbirler alması için uyarıda bulunabilmek amacıyla İzmir de görev yapan Aile Hekimleri ile bir anket çalışması yapıldı.19-22 Ekim tarihleri arasında İzmir’de çalışan aile hekimlerine İzmir Tabip Odası Aile Hekimliği Komisyonu olarak, pandemi nedeni ile AH lerine İl Sağlık Müdürlüğü tarafından ne sıklıkla, ne miktarda KKM ve Dezenfektan verildiği, verilen bu malzemelerin niteliksel ve niceliksel olarak yeterli olup olmadığı soruldu. 

İzmir İl Sağlık Müdürlüğünün web sayfasına göre İzmir’de 1253 AH görev yapmaktadır. Yaptığımız ankete 24 ilçeden 177 aile hekimi katılım sağlamıştır. (%14)

Anket sonuçları için tıklayınız...

Bu haber 205 kez okunmuştur.