Tükenmişlik yaşayan ve çalışamaz hale gelen meslektaşlarımızın istifa, emeklilik hakları engellenemez!

28.10.2020
Pandemi sürecinin başlangıcından itibaren  gerek Türk Tabipleri Birliği, gerek İzmir Tabip odası olarak pandemi mücadelesinde işbirliğine hazır olduğumuzu, defalarca belirtmemize karşın, bu taleplerimiz ne yazık ki karşılık bulmadı. Pandemi sürecinin yönetimine ilşkin öneri ve uyarılarımız dikkate alınmadı. Gelinen noktada pandemi kontrol altına alınamadı. Giderek artan ve yayılan bir pandemi süreci ile karşı karşıyayız. Pandemi mücadelesinde en önde, yaşamlarını riske atarak sağlık hizmeti vermeye çalışan sağlık çalışanları pandemi sürecinin uzaması ile birlikte giderek tükenmeye başladılar.

Pandemiyi yönetemeyenler, yayılımı kontrol altına alamayanlar  çözümü sağlık çalışanlarını daha çok çalıştırarak bulmaya çalıştığını, dün yayınladığı genelge ile duyurdu. Tükenmişlik  yaşayan ve çalışamaz hale gelen meslektaşlarımızın izin, istifa, emeklilik hakları engellenmeye çalışılıyor.

Çalışma koşullarının bir türlü düzeltilemediği, stresli, uzun ve yorucu mesailerde  tükenme noktasına gelen, yeterli ve kaliteli koruyucu ekipman desteğinin sağlanmadığı, düzenli covid testlerinin yapılmadığı, sağlık çalışanlarının covid hastalığının meslek hastalığı sayılmadığı, emeklerinin değersizleştirildiği, söz verilen ek ödemelerin yapılmadığı, bir grip aşısının bile çok görüldüğü sağlık çalışanlarının iş yükünü artırarak haklarını engelleyerek pandemi mücadelesi kazanılamaz! Tükenmişlik yaşayan sağlık çalışanlarından nasıl daha çok sağlık hizmeti vermeleri beklenebilir? Çalışma koşullarının acilen düzeltilmesi ve sağlık çalışanlarının korunması yetkililerinin sorumluluğu ve görevidir.  Sağlık çalışanlarının dinlenmesine olanak tanıyacak virüs yükünü azaltacak tedbirler alınması gerekirken, dönüşümlü çalıştıracak şekilde gerektiğinde izin kullanmaları teşvik edilecekken, izin istifa, emeklilik haklarının engellenmesi   daha fazla tükenmeye yol açacaktır.

Sağlık çalışanlarını koruyamazsak toplum sağlığını koruyamayız. Yönetilemeyen pandeminin yükünün sağlık çalışanlarına yüklenmesini kabul etmiyoruz. 
Bu haber 301 kez okunmuştur.