Sağlık Bakanlığı Başta Olmak Üzere, Tüm Yetkili Kamu Kurumlarını Aklın ve Bilimin Işığında Salgın Bilimi Yönetimine Uymaya ve Hakikatleri Açıklamaya Davet Ediyoruz.

01.10.2020

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de 6 ayı geçkin bir süredir Covid-19 pandemisi ile mücadele devam etmektedir. 

Salgının başladığı günden bu yana şeffaf yönetim, işbirliği, verilerin sağlıklı paylaşımı konusunda başta TTB ve tüm Tabip Odalarından olmak üzere, yapılan bilimsel ve iyi niyetli uyarıları dikkate almayan Sağlık Bakanlığı ve Bakan Fahrettin Koca nihayet salgının 7. ayında COVID-19 testi pozitif çıkan ama belirti göstermeyen vakaların günlük açıklanan tabloda yer almadığını itiraf etmiştir. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre vaka tanımı esas alındığında testi pozitif herkesin bildirilmesi gerekmektedir. Ancak bizzat Sağlık Bakanı’nın ağzından pandemi mücadelesi konusunda gerçek durumu yansıtmayan açıklamalarla toplum yanıltılmıştır. 

Bu itirafla ortaya çıkan durum, esasta  salgının yönetiminde sorumluluğu olan,  Sağlık Bakanlığı ve bir Sağlık Bakanı için çok acıdır, üzücüdür. Toplumu yanıltıcı bu beyanların karşısında sessiz kalan “Bilim Kurulu’nu da uyarıyor, kendilerinden bilim insanına yakışır bir duruşu sergilemelerini bekliyoruz. 

Bir salgının kontrol altına alınabilmesi, asemptomatik de olsa tüm vakaların tespit edilip kayıt altına alınması ve buna uygun koruyucu önlemlerin geliştirilmesi ile olanaklıdır ve bu bir bilimsel zorunluluktur.

 
Sayısal verileri farklı sunarak, başarı hikâyesi yazmaya çalışan kamusal otoritenin bu tavrı, toplumu rehavete sürüklemiş, önlemler konusunda gevşemeye yol açmıştır. Bugüne kadar canla başla, onca riski göze alarak salgınla mücadele eden hekimler ve sağlık çalışanları ve izolasyonda yaşayan genciyle yaşlısıyla tüm yurttaşlarımızın emekleri zamanları ve zahmetleri boşa çıkmaktadır. 

Pandemide gerçek durumun açıklananın çok ötesinde olabileceği duygusu bizleri kaygılandırmaktadır. 

Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere tüm yetkili kamu kurumlarını aklın ve bilimin ışığında salgın bilimi yönetimine uymaya ve hakikatleri açıklamaya davet ediyoruz.
Basına ve Kamuoyuna saygıyla duyururuz.

İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu

Bu haber 155 kez okunmuştur.