TTB’nin Sağlık Bakanı ile 3.9.2020 tarihinde yaptığı görüşme sonrası, Covid-19 nedeniyle hastalanan ya da izolasyonda olan Aile Hekimlerin maaşlarından kesinti yapılmayacağı açıklandı.

05.09.2020

TTB’nin Sağlık Bakanı ile 3.9.2020 tarihinde yaptığı görüşme sonrası, Covid-19 nedeniyle hastalanan ya da izolasyonda olan Aile Hekimlerin maaşlarından kesinti yapılmayacağı açıklandı.

Türk Tabipleri Birliği ve tabip odaları olarak salgın sürecinde yaşamlarını riske atarak ön safta mücadele eden sağlık çalışanlarının sağlığı, hakları ve korunması konusunda mücadelemizi sürdürüyoruz. Sağlık Bakanlığı’nın daveti üzerine Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca ve TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman arasında 3.09.2020 tarihinde gerçekleşen görüşmede Merkez Konsey Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman tarafından başka birçok konu ile birlikte “aile hekimlerinin yaşadığı sıkıntılar dile getirilmiş “Covid 19 salgınında hastalanan ya da izolasyonda olan aile hekimlerin maaşlarındaki kesintilerin kabul edilemeyeceği “Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya iletilmiştir. Bu konu görüşme sonrası yapılan basın açıklamasında da yer almıştır.  

04.09.2020 tarihinde yayınlanan yönetmelik ile konu hakkında bakanlığın yaptığı yeni düzenleme açıklandı.  Resmî açıklamaya göre Covid-19 hastalığına yakalanan aile hekimlerinin göreve devam edemedikleri süre için   maaşlarının kesilmeyeceği ifade edildi.

 Ayrıca öteden beri TTB ve tabip odalarımızca dile getirilen aile hekimlerinin pandemi ek ödemeleri konusunda “01.08.2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 3 ay süreyle bu yönetmelikte belirlenen esaslara tabi olmaksızın sözleşmeli aile hekimlerine net aylık 3 bin TL’yi, aile sağlığı çalışanlarına net aylık 850 TL’yi geçmemek üzere, Covid-19 salgını nedeniyle takip edilen kayıtlı kişi sayısı dikkate alınarak sağlık Bakanlığınca belirlenen tutarda ödeme yapılacağı” da açıklandı. 

Ancak Aile Sağlığı Merkezinde çalışanların her an Covid-19 hastalığı riski taşıdığı göz ardı edilerek yapılacak ödemenin şarta bağlanmış olması aile hekimleri arasında üzüntü yaratmıştır. Her fırsatta performans sistemini eleştiren İzmir Tabip Odası, pandemi sürecinde birçok resmi kurumda böyle bir şart gözetmeksizin verilen ek ödemenin, aile hekimleri ve aile sağlığı merkezi çalışanları için performansa göre yapılmasını üzüntüyle karşılamıştır. Hastanelerin hasta kabulünde zorlandığı ve birçok hastanın sağlık sorunları için aile sağlığı merkezlerine başvurduğu, bağışıklama hizmetlerinin aksatılmadan sürdürülmeye çalışıldığı, yeterli koruyucu ekipman desteği alamayan ve bulaş riskinin yüksek olduğu aile sağlığı merkezleri çalışanlarına getirilen bu ek ödeme sisteminin yeniden değerlendirilmesinde yarar görmekteyiz. Pandemi mücadelesinde, Covid 19 hastalığına yakalan, bu hastalıktan vefat eden aile hekimlerimiz olduğu unutulmadan, yapılacak ek ödemenin hiçbir kurumda olmadığı şekilde şarta bağlanmasının kabul edilemeyeceğini, düzenlemenin bu yönüyle hızla yeniden gözden geçirilmesini talep ediyoruz.

 

İZMİR TABİP ODASI YÖNETİM KURULU

Bu haber 361 kez okunmuştur.