Pandemi Kurallarına Uymak Bireysel Bir Tercih Değil Toplum Sağlığı Açısından Zorunluluktur

20.07.2020

Pandeminin başlangıcından bu yana; bebek/çocuk aşılamaları, bebek ve sağlıklı çocuk izlemleri, gebe izlemleri, 15-49 izlemleri, kanser tarama gibi koruyucu sağlık hizmetlerini sürdürebilmek için Aile Sağlığı Merkezlerinde büyük titizlikle çalışan Aile Hekimleri sözel ve fiziki şiddete maruz kalmaya devam ediyor

Aile Sağlığı Merkezlerinde, Hastaların ve sağlık personelinin sağlığı için uygulanan triaj sırasında yaşanabilecek şiddet olaylarını öngören İzmir Tabip Odası, 23.03.2020 tarihinde, İzmir İl Emniyet Müdürlüğüne önlemlerin arttırılması konusunda bir yazı yazmıştı.

Sağlık Bakanlığı da, 18.06.2020 tarihinde Aile Sağlığı Merkezlerine yolladığı yazıda, “Triaj” uygulamasının sürdürülmesini, maske, fiziksel mesafe ve dezenfeksiyon uygulamalarına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulamıştı.  

Buna rağmen salgının başından beri karşılaşılan şiddet, bu sefer Karabağlar 10 Nolu Aile Sağlığı Merkezinde karşımıza çıktı. Toplum sağlığını korumak amacıyla yapılan dezenfeksiyon sırasında yaşanan olaylar durumun ne kadar vahim olduğunun da göstergesi olmuştur. Dezenfeksiyon işlemleri nedeniyle beklemek zorunda kaldığını iddia eden kişi, Aile Sağlığı Merkezinde tartışma çıkarmış, aile sağlığı çalışanlarına hakaret etmiştir. Yine maskeyi kurallarına göre takmayan başka bir kişi ise aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarına hakaret etmiştir. Bu kişiler hakkında Beyaz Kod verilmiş, olay yerine polis çağrılarak adli işlemler başlatılmıştır.  

İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Nuri Seha Yüksel ve odamız avukatı Mithat Kara, meslektaşlarımızla irtibata geçmiş ve konunun takipçisi olacaklarını ve her türlü desteğe hazır olduklarını ifade etmiştir. 

Aile Sağlığı Merkezlerinde görevli çalışan arkadaşlarımız, maske takılmaması veya yanlış takılması, triaj uygulamalarına uyulmaması, sosyal mesafe kurallarına uyulmaması gibi birçok sorun nedeniyle hastalar ile karşı karşıya gelmektedir. Kurallara uymamayı alışkınlık haline getirenler ise, uyarı ile karşılaştıklarında tepkilerini şiddet olarak göstermektedir. Covid-19 Pandemisi ciddi bir olgudur. Bu ciddi olguya aynı ciddiyetle yaklaşmak, önlem almak ve alınan önlemlere uymak toplumsal bir sorumluluktur.  Sağlık Bakanlığı’nın da bu konuda açıklamaları arttırması ve kamu spotlarıyla halkı bilgilendirmesi gerekmektedir.
İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu yaşanan olayların artması nedeni ile güvenlik tedbirlerinin arttırılması talebi ile Emniyet Müdürlüğü nezdinde yeniden girişimde bulunacaktır.

İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu

Bu haber 398 kez okunmuştur.