Sağlıkta Şiddet Olgularında, İfade Sırasında Ev Adresi Verilmek Zorunda Değildir

19.06.2020

Sağlık çalışanlarına şiddet olgularında, olayın mağduru veya tanığı sıfatıyla soruşturma ve yargılama sırasında ifade veren sağlık çalışanları, ifade sırasında,  ev adreslerini paylaşmak zorunda kalıyordu.

Ev adreslerinin soruşturma dosyasına girmesi nedeniyle kaygı ve tedirginlik yaşayan sağlık çalışanları, zaman zaman ifade vermekten kaçınmaktadır.  Bu kaygılar, adli ve idari makamlar nezdinde Odamız tarafından yürütülen işlemler sırasında sıklıkla dile getirilmiştir. 

Adalet Bakanlığı Ceza Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye Psikiyatri Derneği ve Sağlık Bakanlığı’nın başvurusu üzerine yayınlanan yazı ile, sağlık çalışanlarının ev adresleri yerine işyeri adreslerinin tutanaklarda yer alması yönünde bir düzenleme bütün Cumhuriyet Başsavcılıklarına bildirilmiştir.

Adalet Bakanlığı tarafından bütün Cumhuriyet Başsavcılıklarına gönderilen yazıda, 

• Sağlık çalışanlarının mağdur, müşteki veya tanık sıfatıyla verdiği ifadelerde, kendilerinin ve yakınlarının güvenliklerinin tehlikeye düşürülmemesi açısından adres olarak ikamet adresleri yerine işyeri adreslerinin alınması; 

• Sağlık çalışanlarına yönelik kasten işlenen suçlarla ilgili yürütülen soruşturmalarda ifadelerinin işyerlerinde alınması; 

• Sağlık hizmeti sunumu sırasında sırasında veya bu görevlerinden dolayı sağlık çalışanlarına yönelik işlenen suçlarla ilgili yürütülen soruşturmalarda sağlık çalışanlarına yönelik tebligatların vekillerine yapılması gerektiği bildirilmiştir. 

Bu yazıda da belirtildiği üzere, özellikle şiddet sonrası mağdur, müşteki ve tanık sıfatıyla ifade verecek meslektaşlarımız ev adreslerini vermek zorunda değildir. Ev adresi yerine işyeri adresini bildirebilirler. Meslektaşlarımız, MERNİS üzerinden otomatik alınarak hazırlanan ifade tutanaklarında ev adresleri olması halinde ev adreslerinin tutanaktan çıkarılmasını talep edebilir.  

Şiddete uğrayan meslektaşlarımızın ve olayın tanığı olan sağlık çalışanlarının ifadelerinin sağlık kuruluşunda alınması yasal zorunluluktur. Bu nedenle, ifade vermek üzere karakola gitmeye zorlanan meslektaşımızın yasal düzenlemeyi ve Adalet Bakanlığı genelgesini kolluk kuvvetlerine hatırlatması önemlidir. 

Ev adresi bilgilerinin tutanaklarda yer alması veya ifade için karakola başvurma gibi zorlamalarla karşı karşıya kalan meslektaşlarımızın, gerekli girişimleri yapabilmemiz için  Odamızı bilgilendirmesini dileriz.  

Meslektaşlarımızın bilgisine sunulur.

Adalet Bakanlığı yazısı için tıklayınız

İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu

Bu haber 316 kez okunmuştur.