Dokuz Eylül Hastanesi sağlık çalışanlarının sabit ek ödemelerinde yapılacak kesintilere karşı 15.06.2020 tarihinde ortak basın yapıldı.

15.06.2020

Dokuz Eylül Hastanesi sağlık çalışanlarının sabit ek ödemelerinde yapılacak kesintilere karşı İzmir Tabip Odası diğer meslek örgütleri ile birlikte ortak bir basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasının açılış konuşmasını yapan İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Lütfi Çamlı, ücretlerde yapılan ayrımlara da değinerek performansın iş barışını bozulduğunu söyledi. Sabit ek ödemelerdeki kesintilere değinen Çamlı, "Tasarruf için ilk akla gelen sağlık emekçilerinin ücretleri mi oluyor? Sabit ödemelerimizden tasarruf yapılmasını asla kabul etmiyoruz. Alkış değil emeğinizin karşılığını istiyoruz" diye konuştu. Emeğimizin değersizleştirilmesini kabul etmiyoruz! Güvenceli iş, güvenli gelecek ve emekliğe yansıyacak insanca bir ücret istiyoruz dedi.

Basın açıklamasını asistan Dr. Ali Rıza Karabulut okudu. Karabulut pandemi sürecinde kurumun uğradığı zarar gerekçe gösterilerek çalışanların ek ödemelerinde yüzde 20'den başlayan kesintiler yapıldığını söyledi. Dokuz Eylül Üniversite Hastanesi çalışanları olarak kazanılmış hakları olan ek ödemelerde kesinti yapılmasını kabul etmediklerini söyleyen Karabulut, "Tasarruf yapılması gerektiğinde ilk yapılan çalışanların ücretlerinde kesintiye gitmek olmaktadır. 4D'li personelden yapılan kesintiler de, şua izinlerinde radyoloji çalışanlarının ücret kesintisine uğraması da, vaad edildiği halde sürekli geciktirilen ve adaletsizliği ile çalışma barışımızı bozan pandemi ek ödemeleri de hep aynı sebeple karşımıza çıkmaktadır" dedi. Pandemi süreci hali hazırda var olan sorunları artırırken, yönetim kadrosuna ulaşamamanın da hastane çalışanlarını giderek zorlaşan şartlarda çalışmaya ittiğini ifade eden Karabulut, pandemi sürecinin başından bu yana bilgi eksikliği olmaması için şeffaflık talep ettiklerini söyledi. Karabulut, sendikalar olarak ortak bir toplantı talep ettiklerini ancak yanıt verilmediğini ekledi.

Karabulut sağlık emekçilerinin taleplerini şu şekilde sıraladı:

Bugün için en acil olan; yapılan ücret kesintisinden geri dönülmelidir.
Temel ücretin en düşüğü yoksulluk sınırının üstünde olacak şekilde yükseltilmeli, üç ay tavandan yapılacağı duyurulan ek ödemeler tüm sağlık emekçilerini kapsayacak şekilde ve meslek grupları ve istihdam biçimleri arasında adaletsizliğe neden olmayacak şekilde ödenmelidir.
Fiili Hizmet Süresi Zammı (yıpranma payı) sağlık ve sosyal hizmet işkolunda çalışan bütün emekçileri ve geçmiş çalışma sürelerini de kapsayarak şekilde 5 yıla 1 yıl olarak düzenlenmeli, salgın döneminden kaynaklı olarak artı 1 yıl yıpranma payı hakkımız verilmelidir.
Ek gösterge rakamlarının sağlık ve sosyal hizmet iş kolunda çalışan tüm emekçileri kapsayarak, en az 3600 ek gösterge olacak şekilde kademeli olarak yükseltilmelidir.
Sağlık alanında yeni atamaların hepsi kadrolu, güvenceli yapılmalıdır.
Covid-19 enfeksiyonu geçiren sağlık emekçisinin zararının tanzimi için “mesleki risklere bağlı ortaya çıkan hastalık” olarak kabul edilip, iş kazası/meslek hastalığı olduğuna dair düzenlemeler derhal yapılmalıdır. Daha önce ek ödeme adaletsizliğine dair yapılan basın açıklamalarında da belirttikleri gibi sağlık çalışanlarının asıl talebi üç ay sürecek adaletsiz ek ödeme değil, güvenceli çalışma ve güvenli gelecek için, insanca yaşam için temel ücret artışı olduğunu dile getiren Karabulut, "Bizler bu metinde imzası bulunan sağlık emek, meslek örgütleri yukarıdaki taleplerimizin karşılanması ve performans ödemelerinde yaşanan adaletsizliğin giderilmesi için ortak mücadelemizi sürdüreceğimizi duyuruyoruz" dedi.

DEÜ Asistan Hekim inisiyatifi adına konuşan Yağmur Dokuyan ise, "Asistan hekim köle değildir" dedi. 

İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Funda Barlık Obuz, "Biz performansın karşısındayız ama eşitsizliğe, haksızlığa da karşıyız. İnsanca yaşayacak bir ücret istiyoruz. Hastaneleri ticarethaneye hastaları müşteri haline dönüştüren bu sisteme karşıyız" dedi.

Taleplerin karşılanıncaya kadar mücadelenin devam edileceği dile getirildi.

Bu haber 370 kez okunmuştur.