Sağlık Bakanlığı, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 02.06.2020 tarihinde “Covid -19 Hastalığı için Risk Grubunda Olan Kronik Hastalıklar” konusunda bir yazı yayınlamıştır.
Yazıda Covid-19 için risk teşkil eden kronik hastalıklar açıklanmıştır. 01-06-2020 tarihinden önceki iki yıl içerisinde, iki kez aynı tanıyı almış olan kamu çalışanlarına, bakanlıkça e-nabız sistemi üzerinden, idari izne esas olmak üzere, Covid-19 hastalığı için risk grubunda olan kronik hastalık durumu belgesi üretileceğini belirtmiştir. Kamu çalışanlarının söz konusu belgeyi e-nabız sistemi üzerinden temin edecekleri yazılmıştır.
Yazının son maddesinde ise “Belgeyi alamayan kişileri , hastalık raporlarıyla birlikte aile hekimlerine gidip "Covıd-19 idari izin" tanısı ile durum bildirir tek hekim raporu alarak bu raporu kurumlarına verecektir.” açıklaması yapılmıştır.
Yazı bu haliyle birçok eksiklik ve belirsizlik içermektedir. E nabız Sistemi üzerinden “İdari izne esas Covıd-19 hastalığı için risk grubunda olan kronik hastalık durum belgesi”nin her risk grubunda birey için alınabilir hale getirilmesi Sağlık Bakanlığı sorumluluğundadır. İlgili yazıda belirtilen “Covıd-19 idari izin” tanısı ise, ICD tanı kodları arasında yer almamaktadır. Devlet memuru olan bir kişinin e-devlet üzerinden bir evrağı çıkaramayabileceğini düşünerek kişileri aile hekimlerine yönlendirmek ve aile hekimlerinde olmayan bir ICD kodunu sisteme girmelerini istemek yaklaşımın ciddiyetsizliğini ortaya koymaktadır.
Sistemin düzgün kurgulanmayışı ve çalışmaması nedeniyle vatandaşlar aile sağlığı merkezlerine akın etmiştir. Pandemi sürecinde aile sağlığı merkezlerinin mevcut iş yükünü daha da artırabilecek bu uygulama aslında yeni bir angaryadan başka birşey değildir. Yaşanan belirsizlikler nedeniyle talep karşılanmadığı durumda hekime yönelik şiddetin ortaya çıkabileceği de göz ardı edilmemelidir.
Aile sağlığı merkezleri, e-nabızda yaşanan sıkıntıları düzeltme onaylama yeri değildir. Rapor için vatandaşları aile sağlığı merkezlerine yönlendirmenin halihazırdaki sağlık hizmetlerine gereksiz iş yükü/bulaş riski oluşturması nedeniyle uygun olmadığı açıktır. Hastayla hekimi karşı karşıya getiren bu yeni angarya uygulamasına derhal son verilmesini, derhal gerekli düzenlemelerin yapılarak, eksiklilerin giderilmesini talep ediyoruz.