Pandemi sürecinde intörn hekim buluşmalarımızı telekonferans yöntemiyle sürdürüyoruz.
12.05.2020
İzmir Tabip Odası ve DEÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı AD işbirliği ile yapılmakta olan İntörn Hekimler Eğitim Toplantıları, 11 Mayıs 2020 tarihinde, Covid-19 Pandemisi nedeniyle online olarak yapıldı. Toplantıya yaklaşık 90 intörn hekim katıldı.
Prof. Dr. Alp Ergör’ün moderatörlüğünde gerçekleşen toplantıda, Odamız Genel Sekreteri Dr. Lütfi Çamlı, Odamızın Pandemi dönemindeki çalışmaları hakkında genel bilgiler verdi.
Genel Sekreterimiz Dr. Lütfi Çamlı, Pandemi sürecinde gerek toplum sağlığı gerekse sağlık çalışanlarının sağlığı ve güvenliği açısından odanın çalışmalarını anlatırken sürecin şeffaf ve açık yönetilmesi için çaba sarfettiklerini yapılan uygulamalarla ilgili görüş ve önerilerini kamuoyu ile paylaştıklarını açıkladı.
Sağlık çalışanlarının çalışma koşullarını yakından izledikleri ni, yaşanan sorunlara müdahil olduklarını, çözüm önerileri sunduklarını belirtti. Gerek merkezde gerek ilçelerdeki hastane ve aile sağlığı merkezlerini ziyaret ederek meslektaşlar ile görüşüldüğünü, onlara kişisel koruyucu ekipman ulaştirildiğinı, süreçte yaşananları yerinde değerlendirdiklerini sözlerine ekledi. Meslektaşlarına sahip çıkarak yalnız olmadıkları, arkaların da meslek örgütünün desteğini hissetmelerini sağladıklarını söyledi.
Pandemi sürecinde yaşamlarını riske sokarak en önde hizmet veren sağlık çalışanlarının toplumsal itibarlarının bu fedakar çalışmalarla yükseldiğini ve gene bu süreçte meslek örgütlerinin öneminin bir kez daha ortaya çıktığını sözlerine ekledi.
Odamız avukatı Mithat Kara, intörn hekimler tarafından mezuniyet sonrası için en sık yöneltilen sorulara yanıt verdi ve en fazla merak edilen konularda bilgilendirme yaptı. Kara, devleti hizmeti yükümlülüğü kurası, devlet memuriyeti, kura sonucunda atama yapılan yerde göreve başlamama halinde hekimlerin karşılaşacağı hukuki durumlar, istifa-müstafi sayılmanın TUS’a etkileri, eş ve sağlık mazereti ataması hakkında genel bilgileri paylaştı. Ardından, hekimlik mesleğine başladıktan sonra meslek uygulaması sırasında dikkat edilmesi gereken konulara ve hekimlerin en sık karşılaştığı hukuki sorunlara değindi. Mesleğe başlandığı ilk günden itibaren mesleki sorumluluk sigortası yapılması gerektiği; tıbbi kayıtların düzenlenmesine özen gösterilmesi gerektiği, hastaların anamnezinden başlayarak tanı, tedavi ve yönlendirme süreçlerinin kayıt altına alınmasının hekimler için hukuki güvence sağlayacağı; hastaların reçete ve raporlarının hastaların tıbbi durumuna uygun düzenlenmesi gerektiği, istisnalar haricinde hastanın bizzat başvurusu olmadan hasta hakkında reçete ve rapor düzenlemenin etik ve hukuki sorunlar doğuracağı vurgulandı.
Toplantı, intörn hekimlerin sorularının yanıtlanması ile sona erdi.
İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu
Bu haber 351 kez okunmuştur.