Dr. Muharrem İdiz’in Meslek Hastalığı Sonucu Öldüğünün Tespiti İçin SGK’ya Başvuru Yaptık

06.05.2020
İşyeri hekimi olarak görev yapmakta iken hastalanan ve Covid-19 nedeniyle vefat eden meslektaşımız Dr. Muharrem İdiz için, işverenler ve sağlık kuruluşları tarafından herhangi bildirim yapılmamıştır.  

İzmir Tabip Odası Hukuk Bürosu tarafından, Dr. Muharrem İdiz’in eşi ve kızı adına, Dr. Muharrem İdiz’in meslek hastalığı sonucu vefat ettiğinin tespiti ve mirasçılarına 5510 sayılı Kanun’un 20.maddesi uyarınca ölüm aylığı bağlanması talebiyle, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) 5 Mayıs 2020 tarihinde başvuru yapılmıştır.  

Başvuruda, Dr. Muharrem İdiz’in işyerindeki çalışma koşulları, Türkiye’de ilk vakanın görüldüğü bilgisinin kamuoyuna açıklandığı tarihten Dr. Muharrem İdiz’in hastalanarak işinden ayrıldığı güne kadar işyeri hekimi olarak işyerlerinde yaptığı eğitimler, toplantılar ve verdiği sağlık hizmeti hakkında bilgiler aktarılmıştır. 

Ayrıca, meslek hastalığına ilişkin genel mevzuat aktarılmış, pandemi sürecinde sağlık çalışanlarının en riskli grupta yer aldığı,  meslek hastalığına başvuru sürecinde işletilecek olan süreçlerin sağlık çalışanları açısından kolaylaştırılması gerektiği; pandemi sürecinde “doğrudan kabul edilme” yönünde bir işleyiş uygulanması gerektiği, sağlık çalışanları için Pandemi koşullarında Covid-19 hastalığına nerede yakalandığının, temasın nerede olduğunun, işyeri kaynaklı olup olmadığının sorgulanmasının makul ve hakkaniyetli bir yaklaşım olmadığı, sağlık çalışanının Pandemi sürecinde sağlık hizmeti sunumuna katılmasının mesleki maruziyet değerlendirmesi için yeterli kabul edilmesi gerektiği vurgulanmıştır.  

Başvurumuz üzerine, SGK tarafından bir soruşturma yürütülecektir. Gelişmeler hakkında meslektaşlarımız bilgilendirilecektir. 

İşyeri hekimi olarak görev yapmakta iken Covid-19 nedeniyle vefat eden Dr. Nuri İdiz için de başvuru hazırlıklarımız devam etmektedir. 


İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu
Bu haber 821 kez okunmuştur.