Kadın Hekimlerin Çalışma ve Yaşam Koşulları Araştırması Sunumu ve Forum Gerçekleştirildi

11.03.2020

"Kadın hekimlerin çalışma ve yaşam koşulları” araştırması sunumu Dr. Kevser Vatansever tarafından 9 Mart 2020 Pazartesi günü İzmir Tabip Odası Orhan Süren Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Sunumunda Vatansever aşağıdaki konulara vurgu yaptı:

“Kadın hekim olmak, mesleğimizi sürdürürken tüm meslektaşlarımızla ortak yaşadığımız sorunların yanı sıra, kadın olmak yönüyle de bir sorun alanı olarak karşımıza çıkmaktadır. Geleneksel kültürel kalıplardan, tıbbın yapısından ve eğitimde fırsat eşitsizliğinden beslenen bu sorunlar, mesleki-akademik yükseltmelerde, yönetimde yer alış dinamiklerinde ve özellikle gebelik-doğum izinlerinde göze görünür hale gelmektedir. 

Ancak kadın hekimlerin göze görünmeyen ya da farkında olunamayan başka ne tür sorunlarla karşılaştığını anlamak için bir anket formu hazırlanmış ve Türkiye’de 63 ilden 1005 kadın hekimin katıldığı bir çalışma yapılmıştır.

Çalışmaya katılan kadın hekimlerin çalışma saatlerinin haftada 45 saati aşmaktadır. Uzun süre çalışmanın en temel nedeni nöbetlerdir, nitekim katılımcıların üçte biri nöbet tutmaktadır ve aylık nöbet sayısı 4,4’tür. Ayrıca ek iş yapanların oranı da %12’dir.  

Uzun çalışma saatleri kadın hekimlerin, en az eşi/diğer aile üyeleri kadar kendisine zaman ayırabilmesini ve ev ve iş hayatını dengeleyebilmesine engel olmaktadır. Ayrıca mesleki eğitim ve toplantılara katılmasını da zorlaştırmaktadır.

Çalışma sonuçlarından en dikkat çekici ve üzücü olanları gebelik sırasında iş kaynaklı ciddi sağlık sorunlarının yaşanması, doğum öncesi, sonrası ve süt izinlerinin kullanılamaması ve kadın hekimlerin en az üçte ikisinin meslek hayatında şiddetle karşılamış olmasıdır. 

Tüm bu zorluklara rağmen kadın hekimler hekim olmaktan memnun olduklarını ifade etmişler, kadın hekim sayısının artmasının sağlık hizmeti niteliğini ve bilimsel gelişmeleri olumlu etkilediğini bildirmişlerdir.

Kadın hekimlerin uğradığı ayrımcılıkların ve idari-akademik ilerlemede karşılaştıkları engellerin günlük iş yaşamında nasıl tezahür ettiğinin ayrıca incelenmesine ihtiyaç vardır. 

Herhangi bir sorunun çözümünde ilk adımlar sorunun nedenlerinin anlaşılması ve görünür hale getirilmesidir. İzmir Tabip Odası Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Komisyonu bu yöndeki çalışmalarını geniş bir katılımla sürdürmeyi hedeflemektedir.”

Sunumun ardından Dr. Kevser Vatansever ve Dr. Aslı Davas’ın kolaylaştırıcı olduğu forum bölümüne geçildi. Sunumla ilgili soru ve tartışmaların ardından forum sona erdi.

Bu haber 238 kez okunmuştur.