İzmir Tabip Odası 8 Mart Dünya Kadınlar günü etkinlikleri kapsamında konuğumuz Feride Çiçekoğlu ile Mimarlıktan Sinemaya söyleşi 6 Mart 2020’de Orhan Süren konferans salonunda gerçekleştirildi. Bilgi Üniversitesi Sinema-TV Bölümü öğretim üyesi olan Prof.Dr. Feride Çiçekoğlu’yla sohbet Dr.Mübeccel ilhan’ın kısa tanıtımıyla başladı.
Ankara TED’de başlayan, ODTÜ mimarlıktan ddoktora için Amerika’ya uzanan başarılı eğitim sürecinin ardından Türkiye ye dönüşüyle akademik kadroda yerini alır.Ayağının tozuyla 12 Eylül’ün karanlık günlerini en ağır şekilde solumak zorunda kalan genç akademisyenin yaşamı; mimarlıktan sinemaya, edebiyata kayar.Yaşadığı günlerin ürünü olan ilk kitabı, ilk senaryosu “Uçurtmayı Vurmasınlar” Altın Portakal Film Festivalinde en iyi senaryo ödülüyle taçlandırılır. Umuda Yolculuk (en iyi yabancı film dalında ‘Oscar’), Suyun Öte Yanı ilk aklımıza gelen çalışmaları. Öykü ve senaryo çalışmalarına devam eder.
Kadın ağırlıklı sohbette” hiç kimseyi onlar ve biz, kadınlar ve erkekler demeden, ötekileştirmeden özgürlüğü hedefleyen çaba içinde olmalıyız” diyen Çiçekoğlu üçleme adını verdiği son kitaplarından bahsetti. Kentlerin eril yapısını, huzursuzluğunu, gezi ruhunun sinemaya, kadına yansımalarını aktardı.
Geçen yıl kaybettiğimiz Agnes Varda’ya dikkat çeken Çiçekoğlu” bu ana-kız öyküsünün ötesinde kollektif hafızanın anaerkil zincirle anlatımına sıra dışı bir örnek. Tarihin hep erkek hikayeleriyle kurgulandığı süreçte adeta kırılmaya tanıklık mı ediyoruz “sorusu ve “umudumu hep tazeleyen gençlere teşekkürle” söyleşimiz sonlandı. Bu buluşma için İzmr Tabip Odası Yönetim Kuruluna teşekkür eden Feride Çiçekoğlu kitaplarını imzaladı.
Söyleşinin sonunda İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Funda Barlık Obuz, gerçekleştirdiği söyleşiden dolayı Feride Çiçekoğlu’na teşekkür etti.