Muayenehane Hekimleri İle Uzmanına Sorun Toplantısı Yapıldı

20.02.2020

E-reçete, e-nabız, e-fatura uygulamaları ile vergi denetimlerine ilişkin Uzmanına Sorun toplantısı, 18.02.2020 tarihinde, İzmir Tabip Odası Orhan Süren Toplantı Salonunda yapıldı.

Odamız Genel Sekreteri Dr. Lütfi Çamlı, açılış konuşmasında izleyici ve konuşmacılara teşekkür ederek İzmir Tabip Odası’nın meslektaşlarının her türlü sorunu ile ilgilenme ve çözüm üretme hedefinde olduğunu, sorunların çözümü için her çabayı gösterdiklerini, hekimlerin katılım ve desteğinin önemli olduğunu, 15 Mart 2020 ve 17 Nisan 2020 tarihlerinde yapılacak eylemlere bütün hekimleri beklediklerini ifade etti.    

Toplantının moderatörlüğünü İzmir Tabip Odası Özel Hekimlik Komisyonu Başkanı Dr. Mevhibe Tümüklü yaptı.

Odamız mali müşaviri Nurettin Akbaş, konuşmasında, e-fatura uygulaması hakkında bilgi verdi. E-fatura uygulamasının 01.06.2020 tarihinden itibaren serbest meslek mensupları açısından zorunlu hale geldiğini, dileyenlerin bu tarihten önce de e-fatura uygulamasına geçebileceğini, e-fatura uygulaması için e-imza veya e-mali mühür temin edilmesi gerektiğini, gib.gov.tr adresinden giriş yapılarak e-fatura uygulaması için kayıt yapılabileceğini, e-faturaların bu adres üzerinden düzenleneceğini, düzenlenen faturaların bilgisayarda saklanması gerektiğini, uygulamanın başlaması ile birlikte POS cihazından çıkan belgelerin serbest meslek makbuzu yerine geçmeyeceğini, ayrıca e-fatura kesilmesi gerektiğini, e-fatura düzenlendikten sonra yazıdan çıktı alınarak hastaya teslim edilebileceğini veya hastaya mail olarak gönderilebileceğini ifade etmiştir. 

Vergi denetimleri konusunda bilgi paylaşan Akbaş, vergi denetmenlerinin vergiye esas olacak her türlü bilgi ve belgeyi inceleme yetkisi olduğunu, vergi incelemesi başladığında incelemenin başladığına dair bir tutanak düzenlendiğini, bu tutanakta incelemenin kapsamının belirtilmesi gerektiğini, inceleme sonucunda bir tutanak düzenlendiğini, tutanakta yer alan tespitlerin doğru olmadığının düşünülmesi halinde itiraz edilmesi gerektiğini ifade etmiştir. Vergi denetmenlerinin, hastaların isimlerini öğrenme hakkına sahip olduğunu, hastaların hastalıklarına ilişkin bilgilerinin sır kapsamında olduğunu ifade etmiştir. 

Odamız avukatı Mithat Kara, e-nabız ve e-reçete uygulamaları konusunda bilgi vererek hekimlerin nasıl bir yol izlemesi gerektiğini ifade etti. Kara, e-nabız uygulamasının hukuki dayanaklarının oldukça tartışmalı olduğunu, bu alanda yapılan düzenlemelerin Anayasa Mahkemesi ve Danıştay tarafından, kişisel verilere ilişkin yeterli yasal güvenceler sağlanmadığı gerekçesiyle birçok kez iptal edildiğini, kişisel sağlık verilerine ilişkin yönetmelik düzenlemesinin iki defa Danıştay tarafından iptal edildiğini, 21.06.2019 tarihinde yayınlanan son yönetmeliğe karşı TTB tarafından açılan davanın devam ettiğini, içinde muayenehanelerin de olduğu ayaktan teşhis ve tedavi yapılan özel sağlık kuruluşlarının merkezi sisteme kişisel veri gönderimini içeren yönetmeliğin 27.maddesinin 8.fıkrasının da Danıştay tarafından iptal edildiğini, kişisel verilerin işlenmesine ilişkin yeterli güvence içermeyen, kanunla belirlenen temel ilkeleri karşılamayan alt düzenleme ve uygulamalar nedeniyle sürecin hukuken tartışmalı olduğunu, muayenehane hekimlerinin şu aşamada e-nabız uygulamasına giriş yapmalarına gerek olmadığını  ifade etmiştir.   

E-reçete konusunda değerlendirmelerde bulunan Av. Mithat Kara, e-reçete uygulamasının hukuki dayanaklarının daha da tartışmalı olduğunu, bu konuda TTB tarafından açılan davanın devam ettiğini, e-reçete uygulaması ile hekimlerin manuel reçete yazmasının kısıtlanamayacağını, reçetenin belli şekilde  düzenlenmesini zorunlu tutan ve o şekilde düzenlenmedikçe geçerli olmayacağını düzenleyen bir kural olmadığını, e-reçete olarak düzenlenmeyen reçetenin geçerli olmayacağının söylenemeyeceğini, hali hazırda bu şekilde bir uygulama da olmadığını, konuyla ilgili açılan davada, Sağlık Bakanlığı savunmasında, “e-reçete olarak düzenlenmeyen reçetelerin eczanelerce karşılanmasının yasaklanması veya hastaların ilaçlara erişiminin önlenmesinin söz konusu  olmadığı” savunmasını yaptığını, yürürlükteki mevzuata göre normal reçetelerin eczanelerden karşılanmasını engelleyen bir düzenleme olmadığını, muayenehane hekimlerinin şu aşamada herhangi bir işlem yapmalarına gerek olmadığını, bugüne kadarki uygulamalarına devam edebileceğini ifade etmiştir.  

Toplantı, katılımcıların sorularının yanıtlanması bölümü ile devam etti. Toplantının sonunda, özellikle vergi denetimleri konusunda Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı ile görüşme yapılmasının faydalı olacağı değerlendirmesi yapıldı.  


İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu

Bu haber 296 kez okunmuştur.