İstanbul Protokolu çerçevesinde işkencenin etkili soruşturulması ve belgelenmesine ilişkin eğitici eğitimi gerçekleştirildi.

14.02.2020

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), İzmir Barosu ve İzmir Tabip Odası işbirliğinde İstanbul Protokolü çerçevesinde işkencenin etkili soruşturulması ve belgelenmesine ilişkin eğitici eğitimini 25-26 Ocak ve 1-2 Şubat tarihlerinde İzmir’de çalışan hukukçu (avukatlar) ve sağlık çalışanlarından oluşan gönüllü katılımcılara 4 gün olarak düzenlenmiştir.

Söz konusu eğitim işkence ve kötü muameleye karşı etkin mücadele amacıyla oluşturulan ve 1999 yılı sonunda Birleşmiş Milletler'e sunulan İşkence ve Diğer Zalimane İnsanlık Dışı Aşağılayıcı Muamele veya Cezaların Etkili Biçimde Soruşturulması ve Belgelendirilmesi için Kılavuza (İstanbul Protokolü)  dayanarak hazırlanmıştır. 

İstanbul Protokolü, işkence ve kötü muamelenin soruşturması ve dokümantasyonu amacıyla oluşturulmuş ilk uluslararası kılavuzdur. Sağlık çalışanları, hukukçular ve karar verme pozisyonunda olanlara işkence ve kötü muamelenin etkin soruşturulması ve belgelenmesinde kılavuzluk eder, uluslararası minimum standartları sağlar. Bunun gibi işkence görenlerin onarılması için yapılması gerekenlerin saptanmasında da büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle baskılara maruz kalan sağlık, hukuk çalışanı ve karar verme pozisyonunda olanları destekleyen bir referans ve dayanak noktasıdır.

Bu haber 343 kez okunmuştur.