Hekim Meclisi şubat ayı toplantısı 06 Şubat 2020 tarihinde yapıldı.

11.02.2020

Hekim Meclisi aylık olağan toplantısı 06.02.2020 tarihinde İzmir Tabip Odası’nda yapılmıştır.

1. İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Lütfi Çamlı, yakın zamanda görevinin başında iken kötüye kullanımı olan bir ilaç reçete ettirmek isteyen bir şahıs tarafından hayati tehlike arz eden bir yaralamaya maruz kalan meslektaşımız ile ilgili  10 Şubat 2020 tarihinde saat 10’da İzmir 4. Ağır Ceza Mahkemesinde yapılacak olan duruşmaya meslektaşımıza ve yine meslektaşımız olan ebeveynlerine destek olmak ve Sağlıkta Şiddet Sona Ersin demek için Ege Bölgesi Tabip Odaları ile birlikte olmak üzere çağrıda bulundu. Ayrıca, 15 Martta Ankara’da yapılacak olan Beyaz Yürüyüş ve 17 Nisan’da tüm ülke genelinde yapılacak olan G(ö)revdeyiz eylemleri hakkında çağrıda bulundu.

2. Prof. Dr. Selda Erensoy, günümüzde büyük önem taşıyan Coronavirüs ile ilgili, kaynağı, ara konağı, yayılım yolları, korunma yolları ve mevcut elde edilen veriler ışığında mevcut hastalık durumu ile ilgili bilgi verdi. 2002-2003 yıllarında yine Çin kaynaklı olarak çıkan SARS virüsü ve2012 yılında Suudi Arabistan kökenli çıkan MERS virüsünden daha az ölümcül ancak daha çok insanın etkilendiği, kaynağının yarasalar olduğu, diğer coronovirüslerden korunma gibi insandan insana geçiş için olan ellerin yıkanması, yakın temastan kaçınılması vb  gibi önlemlerin alınması gerektiği, RNA virüsü olması itibarı ile aşı vb yöntemlerin hızlı replikasyon ve mutasyon nedeniyle yapılamadığı, henüz ülkemizde görülmediği, tüm dünyada virüs ile ilgili çalışmaların devam ettiği konusunda bilgi verdi. 

3. Prof. Dr. Ali Osman Karababa, son günlerde ülkemizde gerçekleşen deprem, çığ gibi olağanüstü durumlarda TTB’nin olağanüstü durum yapılanması konusunda bilgi verdi. Olağandışı durumlarda hazırlıklı olmanın ve gerekli önlemlerin alınmasının, olağan dışı durumdan sonra organizasyon ve sürecin toparlanmasının önemini vurguladı. 1991 yılından biri TTB olağan dışı durumlarda sağlık hizmetleri kursu düzenlediklerini, ülkemizde gerçekleşen 1999 Kocaeli depreminde yetkili makamların da TTB ekiplerinden ilk dönem veri aldıklarını, her türlü olağan dışı durumda TTB’nin olay yerinde hizmet vermek üzere yer aldığını dile getirdi. Katılımcılar bu eğitimin yeniden verilmesini talep etti. 

4. Dr. Ahmet Soysal , TTB Halk Sağlığı Kolu adına, Kanal İstanbul’a  itiraz  süreciyle ilgili bilgilendirme yaparak; 26 şubat’a kadar dava açma süresinin olduğunu, TTB Halk Sağlığı Komisyonu ve  HASUDER’in, 2 ana neden ; Kanal İstanbul’un,  İstanbul’un tatlı su kaynaklarını ortadan kaldıracağı ve hazırlanan ÇED raporunda bölgedeki asbest tehlikesinin değerlendirilmediği nedenleri, üzerinden yürütmeyi durdurma davası açacağını, Marmara Bölgesi ‘deki tabip odalarının da davaya müdahil olmalarının beklendiği belirtti. Ayrıca, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Stratejik Çevre Değerlendirme Raporu Çalıştayı’na 11 Şubat’ta TTB adına katılacağı bilgisini paylaştı. Urla, Çeşme bölgesinde SİT derecelendirmesinin düşürüldüğünü, bu bölgenin kamulaştırılarak  imara açılmasını önlemenin tek yolunun bölgede yaşayanların dava açmaları olduğunu, çevremize duyurmamız çağrısında bulundu.

Dilek ve temenniler ile Hekim Meclisi 5 Mart 2020 tarihinde yeninden toplanmak üzere toplantı tamamlandı. 

                Divan Kurulu

Bu haber 167 kez okunmuştur.