VI. Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kongresi-1.Duyuru

03.10.2019

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu tarafından düzenlenen; tabip odaları, uzmanlık dernekleri, kadın örgütleri ve sivil toplum örgütleri işbirliğinde gerçekleştirilen kongrelerin altıncısı 21-23 Şubat 2020 tarihlerinde İzmir’de yapılacaktır. 2008, 2010, 2012, 2016 ve 2018 yıllarında gerçekleştirilen önceki kongrelerde sırasıyla “kadına yönelik şiddet”, “kadını görmeyen bilim ve sağlık politikaları”, “kadını görmeyen aile ve sağlık politikaları”, “kadın ve savaş”, “kadın, sağlık ve muhafazakarlık” temaları ele alınmış; paneller, sözel ve poster bildiri oturumlarında sağlık bilimleri ve sosyal bilimler alanlarında çalışan kadınlar, kadın akademisyenler, kadın mücadelesi yürüten aktivistler başta olmak üzere değerli katılımcılar tarafından çok verimli tartışmalar yapılmıştır.

TTB Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu ile İzmir Tabip Odası işbirliğinde planlanan VI. Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kongresi’nin başlığı ise “Kadın Emeği ve Sağlık” olarak belirlenmiştir. Küresel ölçekte uygulanan neoliberal politikaların ve bu politikaların  Türkiye’de neredeyse harfiyen uygulanmasının kadınların kamusal alanda ve ev içinde ürettikleri emeği ne denli gasp ettiğini görüyoruz. Ülkemizde etkileri sürmekte olan, kökleri kapitalizmin 2008 yılında patlak veren küresel finansal krizine dayanan ve özellikle son üç yıldır açıklanan onlarca önlem paketine rağmen önü alınamayan finansal krizin kadın istihdamına, sağlık alanında kadın emeğine, biz kadınların mücadele ve örgütlülüğüne olan olumsuz etkileri bu temanın seçilmesinde belirleyici olmuştur. Kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri bir “kadın soykırımı” seviyesinde devam ettiği halde, devlet tarafından alınması gereken önlemler alınmadığı gibi cezasızlığın rutin bir uygulamaya dönüştüğü, kadın işsizliğinin ve kadına yönelik ayrımcı - muhafazakar politikaların gün be gün arttığı günümüzde, kadınların emeğine yönelik saldırılar varolan toplumsal cinsiyet eşitsizliğini derinleştirmekte ve mücadele hattımızı daraltmaktadır. Bu bağlamda kongrenin, kapitalizmin krizi ile derinleşen kadın emeği karşıtı politikaları “kapitalizm, ataerki ve sağlıkta kadın emeği” ekseninde multidisipliner bir yaklaşımla çok yönlü olarak ele alması ve sürdürülecek kadın mücadelesine katkı sağlaması amaçlanmıştır. 

Panelistlerin yer alacağı oturumların, sözel ve poster bildiri oturumlarının bilgi paylaşımı ve verimli tartışmalarla hepimizi zenginleştireceği, kongrenin amacına ulaşmasında çok değerli katkılar sağlayacağı umuduyla tüm kadınları aramızda görmekten onur duyarız.

Kongre Düzenleme Kurulu

2. Duyuru için Tıklayınız...

Bu haber 262 kez okunmuştur.