Tıpta Yapay Zeka ve Etik konulu sunum 3 Aralık 2019 tarihinde İzmir Tabip Odası'nda gerçekleştirildi.

04.12.2019

Tıpta Yapay Zeka ve Etik konulu sunum 3-12-2019 tarihinde İzmir Tabip Odası Orhan Süren Konferans Salonu’nda Doç. Dr. Cemal Hüseyin Güvercin tarafından gerçekleştirildi

Toplantının açılış konuşmasını yapan İzmir Tabip Odası Genel Seketeri Dr. Lütfi Çamlı sağlık alanında da giderek daha  yoğun kullanılmaya başlayan yapay zeka teknolojisinin beraberinde bazı etik sorunları da getirdiğini ifade  etti.

Doç. Dr. Cemal Hüseyin  Güvercin sunumunda özetle şunları ifade etti;

İnsanın teknoloji ile ilişkisi tarihte görülmedik bir değişime öncülük ediyor. Yaklaşık 70 yıllık bir geçmişi olan Yapay Zekanıntıp ve sağlık alanındaki etkisi ve yaygınlığı hızla artıyor. Amerika Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) son 3 yılda 30’dan fazla Yapay Zekaya dayalı tıbbi ürün ve cihaza onay verdi. Sağlık hizmetlerinde Yapay Zeka (YZ) uygulamaları tanı, tedavi, bakım hizmetlerindeki yüksek performansıyla hekimlere ve hastalara büyük yararlar sağlama potansiyeline sahiptir. Ancak diğer taraftan da hasta özerkliği, güvenliği, gizliliği konusundaki endişeler, ayrımcılık ve yanlılık potansiyeli, hekim-hasta ilişkisinde insani boyuttan uzaklaşma, hekimin mesleki bağımsızlığı konusunda ciddi riskleri beraberinde getirmektedir. 

YZ teknolojileri için mevcut politika ve etik kurallar, YZ'nın sağlık alanında kaydettiği ilerlemenin gerisinde kalmaktadır.Tüm bu riskleri elimine edecek, şeffaf, hesap verilebilir, insanlığın gereksinimlerini karşılayabilen ve etik değerlerle tutarlı YZ sistemleri geliştirilip kullanılmasını sağlayacak, uluslararası konsensüs ve etik düzenlemelere gereksinim vardır.

Hekimler YZ’ya uyum göstermeli ve bu alanda yetkinlikleri olmalıdır. YZ, hekimin işinin tekrarlayan ve rutin bölümlerini alarak, hastalarıyla daha değerli zaman geçirebilmesine, daha insancıl bir hekimlik geliştirmeye yardım edebilir.YZ hekimin yerine geçemez, ama YZ’yıbilen hekim, bilmeyenin yerine geçebilir. Hekimler, bu alanda sorgulayıcı, ölçülü ve YZ’nın yaratacağı sorunlara karşı uyanık olmalıdır.

Sunumun tamamlanmasının ardından soru cevap bölümüne geçildi. Toplantının bitiminde İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Funda Barlık Obuz sunumu için Doç. Dr. Cemal Hüseyin Güvercin’e teşekkür etti.

Bu haber 639 kez okunmuştur.