Odamızın Hukuki Destek verdiği davada, Güvenlik Soruşturması Nedeniyle Ataması Yapılmayan Hekim Hakkında Yürütmenin Durdurulması Kararı Verildi

12.11.2019
2019 yılı Açıktan Atama Kurası ile İzmir’de Sağlık Bakanlığına bağlı bir eğitim ve araştırma hastanesine yerleştirilen bir üyemizin atama talebi güvenlik soruşturması olumsuz sonuçlandığı gerekçesiyle reddedilmiştir. 

Hekime iletilen Sağlık Bakanlığı Güvenlik Soruşturması Değerlendirme Komisyonu kararında, ret gerekçesi belirtilmemiştir.  Odamızın hukuki destek verdiği davada, atama talebinin reddine ilişkin Sağlık Bakanlığı Güvenlik Soruşturması Değerlendirme Komisyonu kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali talep edilmiştir. 

Sağlık Bakanlığı savunması ekinde iletilen güvenlik soruşturması raporunda, davacı hekimle ilgili olumsuz bir değerlendirmeye yer verilmemiş, davacı hekimin eşinin 2015-2016 yıllarında, KHK ile kapatılan bir vakıf üniversitesine ait hastanede hekim olarak çalıştığı gerekçesine yer verilmiştir.  

Yürütmenin durdurulması talebini değerlendiren Ankara 12. İdare Mahkemesi, dava dosyasına sunulan güvenlik soruşturması raporunun davacı hekimin atanmasına engel teşkil edecek hukuki gerekçeleri içermediği gerekçesiyle yürütmenin durdurulması kararı vermiştir. Kararda şu değerlendirmeler yer almaktadır. 

“Bazı kurumlarda ve bazı görevlerde istihdam edilecek kisiler hakkında görevin önemi ve özelligi itibariyle arastırma ve degerlendirme yapılmasının gerekliligi tartısmasız olmakla birlikte, güvenlik arastırması yapılırken ulasılan bilgi ve kanaatin; somut, güvenilir, teyit edilebilir nitelikte olması; tahmine, tasavvura ve önyargıya dayalı olmaması; aynı yöndeki kanaatin mümkün oldugunca farklı bilgi ve delillerle de desteklenmesi, bu inceleme ve degerlendirmenin hukuken denetlenebilir nitelikte olması hukuk devleti olmanın gereklerindendir. Aksi durumda, söz konusu isnadların ilgililer yönünden önemli hak kayıplarına yol açılabilecegi süphesizdir.

Uyusmazlıkta, davacı hakkında yapılan güvenlik sorusturması ve arsiv arastırması kapsamında Mahkememize sunulan bilgi ve belgelerin incelenmesinden, davacı yönünden güncel herhangi bir bilgiye rastlanmadıgı, UYAP ekranı üzerinden yapılan sorgulamada da davacının FETÖ/PDY terör örgütü üyeligi kapsamında devam eden/kapalı sorusturma veya kovusturma kaydı bulunmadıgı, isleme esas alınan bilginin ise davacının esiyle ilgili oldugu, 2015-2016 yılları arasında FETÖ/PDY'ye müzahir oldugu gerekçesiyle kapatılan bir üniversitede SGK kaydının oldugu bilgisi dısında, adı geçen örgütle irtibatlı oldugunu ortaya koyacak baska bir bilginin veya hakkında örgüt üyeligi suçu çerçevesinde devam eden veya mahkumiyetle sonuçlanan ceza sorusturması/kovusturması olduguna dair bir bilgi de sunulmadıgı, bu itibarla, yalnızca esinin Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan bir
üniversitede kısa bir süreligine SGK kaydı bulunduguna dair tespitin tek basına güvenlik sorusturmasının olumsuz olarak degerlendirilmesine yetecek mahiyette olmadıgı sonucuna varılarak, bu istihbari bilgiden hareketle davacının atamasının yapılmamasına iliskin dava konusu islemde hukuka uygunluk görülmemistir.”

Ankara 12. İdare Mahkemesi kararının, gerekçeleriyle birlikte önemli olduğunu değerlendiriyoruz. Meslektaşlarımızın çalışma ve hekimlik mesleğini uygulama hakkının hukuki dayanaktan yoksun gerekçelerle kısıtlanmasına yönelik işlemlere karşı hukuki ve mesleki mücadelemiz devam edecektir.

Meslektaşlarımızın bilgisine sunulur.

İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu 
Bu haber 222 kez okunmuştur.