Prof.Dr. Cumhur Ertekin'in Tıbbın Öyküsü kitabının imza günü ve söyleşisi gerçekleştirildi.

06.11.2019

Moderatörlüğünü İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Lütfi Çamlı'nın  yaptığı söyleşinin ilk bölümünde Prof.Dr. Cumhur Ertekin akademik özgeçmişi üzerinden değerlendirmeler yapıldı. 

Bilimsel çalışmaları, yayınları, ödülleri, kuruluşuna öncülük ettiği bilimsel kuruluşlardan söz edildi. 12 Eylül döneminde 1402 ile üniversiteden uzaklaştırılması, aydınlar dilekçesi nedeniyle yargılanması, sonrası üniversiteye geri dönüş süreçleri ele alındı.  

Söyleşinin ikinci bölümünde 2019  ocak ayında yayınlanan tıbbın öyküsü kitabı üzerinde konuşuldu. Prof. Dr. Cumhur Ertekin bir tıp tarihçisi olmadığını, verdiği bir seminer sonrası konuya ilgi duyarak topladığı bilgi ve belgeleri  kolay okunabilir bir dille, döneme özgü sosyal olayları da katarak yazmaya çalıştığını belirterek 20. yüzyıl sonrasını kitabına almadığını belirtti. 19 yüzyıldan geriye baktığımızda tıp mesleği ve hekimliğin bilim ve bilim felsefesinin ışığında geliştiğini görürüz. Şüphecilik, rasyonel akıl ve deneycilik yeşerdiği yüzyılın sosyal durumuna bağlı olarak gelişmiş ve parlak düşünürlerin ve usta hekimlerin ortaya çıkmasına yol açmıştır dedi.

Konuşmasını "tıp alanındaki   ilerlemeler, teknolojinin giderek artan kullanımı ile   birlikte dünya nüfusu önemli derecede artmıştır. Ancak hümanizm ahlak ve etik değerlerin göreceli olarak gelişmemiş oluşu, insanın insanı ve devletin devleti sömürüsünü artırmıştır. Salgın hastalıkların yerini savaş ve silah endüstrisi almış böylece insanlık iki dünya savaşı ile yerel coğrafyadaki savaşlardan başını alamamıştır. Bu tablo karşısında insan kendine Homo Sapiens gelişiyor mu diye sormadan edemiyor” diye sürdürdü.  Bütün yaşanan olumsuzluklar karşısında umudun asla yitirilmemesi gerektiğini söyledi.

Son bölümünde izleyicilerden gelen soruları yanıtlayan Prof.Dr. Cumhur Ertekin’e söyleşi için İzmir Tabip Odası Başkanı Prof.Dr. Funda Barlık Obuz teşekkür etti. 

Bu haber 1252 kez okunmuştur.