Odamızın Hukuki Destek Verdiği Dava Sonucunda, Hizmet Birleştirme İle Emekli Sandığı Emeklisi olan Hekimlerin Maaş Artışından Faydalanacak

24.10.2019
Bilindiği Üzere, 01.01.2019 tarihinde yürürlüğe giren kanun ile Emekli Sandığından emekli olan hekimlerin aylıklarında artış yapılmıştır. Bu düzenlemeden, Emekli Sandığından emekli olan ve sosyal güvenlik kurumu ile ilişkilendirilecek çalışması olmayan hekimler faydalanmaktadır. 

Düzenleme gereği, SSK ve Bağ-Kur emeklisi hekimler ile emekli olduktan sonra bağımlı olarak bir yerde çalışan (özel hastane, işyeri hekimliği vb) hekimler, bu artıştan yararlanamamaktadır. Bu şekilde kapsam dışı bırakılan hekimlerle ilgili açtığımız davalar devam etmektedir. Bu davalarda, düzenlemenin Anayasa’ya aykırılığı iddialarımız ileri sürülmüştür. Mahkemelerin bu konuda bir değerlendirme yapması beklenmektedir. 

Bununla birlikte, uzun yıllar kamu görevinde çalışıp kamu görevinden istifa eden ve bir süre bağımlı olarak (SSK) veya kendi adına ( Bağ-Kur) çalışıp hizmet birleştirme yaparak Emekli Sandığından emekli aylığı bağlanan hekimlere, SGK tarafından artış yansıtılmamıştır.  SGK, hekimin emekli olduğu sırada kamu görevinde çalışmaması nedeniyle bu artıştan yararlanamayacağını ileri sürmüştür.  

SGK’nun bu hatalı uygulaması nedeniyle mağdur olan hekimler adına Odamız Hukuk Bürosu tarafından davalar açılmıştır. Davalar sonuçlanmaya ve meslektaşlarımız artıştan faydalanmaya başlamıştır.  

Ankara 7. İdare Mahkemesi tarafından verilen kararda, dava dilekçesinde vurgulanan gerekçelere paralel olarak, SGK uygulamasının hatalı olduğu, kanunda bir kısıtlama gerekçesi olmadan SGK’nin davacıyı kapsam dışı bıraktığı, Emekli Sandığından emekli olan davacının artıştan faydalanması gerektiği değerlendirmesi yapılarak hekimin aylıklarının Ocak ayından itibaren yasal faizi ile tahsiline karar verilmiştir.   
 
Meslektaşlarımızın bilgisine sunulur. 


İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu
Bu haber 3379 kez okunmuştur.