Sağlıkta Dönüşüm Programı Sonrasında Türkiye Sağlıkta Çağ Atladı Mı? konulu sunum 14.10.2019 tarihinde Doç.Dr. İlker Belek tarafından gerçekleştirildi.
“Sağlıkta Dönüşüm Programı Sonrasında Türkiye Sağlıkta Çağ Atladı Mı?” konulu konferans, 14 Ekim 2019 Pazartesi günü, Doç. Dr. İlker Belek tarafından İzmir Tabip Odası Orhan Süren Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Açılış konuşmasını yapan İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Funda Barlık Obuz, Dr. Belek’in kısa özgeçmişini sundu.
Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın öncü yasal değişikliklerinin 1990’lı yıllarda başladığını ifade eden Dr. Belek, 2003’den sonra gerçekleştirilen ve yaklaşık 10 yıl süren bu dönüşümün beş temel başlıkta toplanabileceğini belirtti. Bunlar Aile Hekimliği Sistemi’ne geçiş, ikinci ve üçüncü basamak kamu hastanelerinin işletme haline getirilmesi, Genel Sağlık Sigortası’nın uygulamaya konması, sağlık personelinin sözleşmeli yapılmaya başlanması ve performansa dayalı ödeme sistemiydi.
Son 16 yılın sağlık göstergelerinden karşılaştırmalı örnekler veren Dr. Belek, öncelikle Bebek Ölüm Hızı’nın yıllar içinde binde 31 den binde 11’e gerilemesini, doğal koşullarda beklenen bir düşme olduğunu ancak kişi başına düşen gelir göz önüne alındığında bebek ölüm hızının beklenenden yüksek olduğunu söyledi. Kişi başı gelir göz önüne alındığında bebek ölüm hızının 2016 için binde 11 değil binde 6.5 olması beklenirdi dedi. Dolayısıyla Türkiye’nin bebek ölüm hızının beklenenden %68 daha yüksek olduğunu belirtti.
2016 yılında Türkiye’deki doğuşta beklenen yaşam süresi 75.8 yıl olmasına karşın kişi başı gelir göz önüne alındığında ve kaynaklar doğru kullanıldığında doğuşta beklenen yaşam süresinin 77.2 yıl olması gerektiğini vurguladı. Sağlıkta dönüşüm programı uygulanma sürecinde kronik hastalıkların görülme sıklığında artış olduğunu kaydeden Dr. Belek, OECD ülkeleri arasında Türkiye’de özellikle BT ve MR kullanımındaki artışın çok belirgin olduğunu, bunların çok büyük bir kısmının gereksiz olduğunun bilindiğini, artan başvurular ve kısa muayene sürelerinin tetkik sayılarını artırdığını ifade etti. Bu programın uygulanması sürecinde ağır teknolojilerin özel hastanelerde yoğunlaştığını söyledi.
Dr. Belek “sonuç olarak sağlıkta dönüşüm programı sonrasında sağlık ve sağlık harcamalarında olanaklıdan daha kötü konumdayız. Hastaneler bir teknoloji çöplüğü haline geldi. Tamamen özelleştirmeci bir mantıkla akılsız, plansız ve ranta dayalı bir sağlık sistemi sürdürülmeye çalışılıyor” diyerek sunumu tamamladı.
Konferans soru ve katkıların ardından sona erdi.
İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu