Hekim Meclisi olağan aylık toplantısı 03.10.2019 tarihinde İzmir Tabip Odası Orhan Süren Konferans Salonu’nda yapıldı.

04.10.2019

Hekim Meclisi olağan aylık toplantısı 03.10.2019 tarihinde  İzmir Tabip Odası Orhan Süren Konferans Salonu’nda  yapıldı. Hekim Meclisi Divanı Üyesi Dr. Ceylan  gündeme geçmeden önce meclis üyelerini bir yıl önce sağlıkta şiddet sonucu öldürülen Dr. Fikret Hacıosman anısına saygı duruşuna davet etti. Saygı duruşu sonrası gündeme geçildi.

İlk konuşmacı İzmir Tabip Odası Aile Hekimliği Komisyonu üyesi Dr. Sibel Uyar komisyon olarak yaptıkları faaliyetlerden söz etti. Dr. Sibel Uyar aile hekimlerini çalıştıkları ASM’ler de ziyaret ettiklerini, hekimlerle birebir görüşmeye çalıştıklarını anlattı. Aile hekimliği sisteminin tam olarak oturmadığını, uygulamada büyük sorunlar yaşandığını belirterek, bunlarla ilgili olarak İl Sağlık Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Gençlik Spor Müdürlüğü ile görüşmeler yaptıklarını ifade etti. Aile hekimlerinin sağlıkta şiddete en çok uğrayan kesimlerden biri olduğunu, oda ve komisyon olarak şiddete uğrayan aile hekimlerine hızlı ve etkin bir şekilde destek olduklarını, bu konuda kitlesel  etkinlik ve protestoları hayata geçirdiklerini söyledi. Aile hekimlerinin ihtiyaç duyduğu konularda eğitim seminerlerine başladıklarını, bunları devam ettireceklerini belirtti. Son olarak yürürlüğe sokulan sağlık raporları yönetmeliği konusunda komisyonun görüşlerini açıklayarak konuşmasını tamamladı. 

İkinci konuşmacı Dr. Ruhi Çankayalı  sağlıkta reklam konusunda görüşlerini dile getirdi. İlgili  yasa ve tüzüklere değinerek günümüzde bu alanda ciddi etik ihlaller yaşandığını belirtti. Haksız rekabet yaratılmasının hekim kitlesini rahatsız ettiğini ifade ederek,  kimsenin ve hiçbir kurumun yasa ve tüzüklere aykırı reklam faaliyetinde bulunamayacağını söyledi.

Daha sonra söz alan İzmir Tabip Odası yönetim kurulu üyesi Dr. Firdevs Uysal oda olarak sağlıkta reklamları izlemek için  çalışma grubu oluşturduklarını , amaçlarının ceza vermek değil bu konuda bir duyarlılık geliştirmek olduğunu ifade etti. İlgili uzmanlık derneklerinden çalışma grubu için temsilci istediklerini belirterek meclis üyelerinden de bu konuda çalışmak isteyenleri davet etti. Gelecek hafta İzmir’deki özel hastane başhekimleriyle bir toplantı yapılacağı, konunun orada detaylı bir şekilde ele alınacağını belirten İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Lütfi Çamlı,  sosyal medya üzerinden bir farkındalık kampanyası başlatarak otokontrolü artırmaya çalışacaklarını ifade etti. Sağlıkta reklam nedir? Neden gereklidir? Neler etik ihlal ve haksız rekabete yol açmaktadır? sorularına yanıt veren küçük bir sunum yapan  İzmir Tabip Odası yönetim kurulu üyesi Dr. Hakan Köse konunun sadece  reklam boyutuyla ele alınamayacağı, sağlığın bir hak olması gibi nedenlerle konunun felsefi boyutlarının da göz önünde tutulması gerektiğini belirtti. Konuyla ilgili söz alan meclis üyelerinin itiraz ve önerileri tartışıldıktan Hekim Meclisi toplantısı Kasım ayında yeniden toplanmak üzere dilek ve önerilerle sona erdi.

Bu haber 280 kez okunmuştur.