İklim Krizi Gerçeği ve Küresel Eylem konulu sunum gerçekleştirildi.

14.09.2019

İklim Krizi Gerçeği ve Küresel Eylem konulu sunum 12 Eylül 2019 tarihinde İzmir Tabip Odası Konferans Salonunda Prof. Dr. Ali Osman Karababa tarafından gerçekleştirildi.

Prof. Dr. Ali Osman Karababa sunumunda özetle aşağıdaki konuları belirtti;
Üzerinde yaşadığımız küremizi saran atmosfer, güneşten gelen enerjinin büyük bir bölümünün  dünyamıza ulaşmasına izin vererek küremizdeki ekosistemlerin ve dolayısı ile yaşamın sürdürülebilirliğini sağlamaktadır.

Ancak dünyamızda enerji kaynağı olarak fosil yakıtların kullanılması, ulaşım, endüstriyel etkinlikler ve tarımsal üretim sonucu  sera gazı adını verdiğimiz karbondioksit, metan, azotoksitler, kloroflorokarbonlar ve kükürt hegzaflorid gibi gazlar atmosferimizde giderek artmaktadır. Bu artış güneşten gelen enerjinin atmosfer dışına yansıması gereken bölümünün giderek daha fazlasının tutulmasına ve buna bağlı olarak da dünyamızın ortalama sıcaklığının giderek artmasına neden olmaktadır. Günümüzde bu artış 1 santigrat dereceye çok yaklaşmıştır. 

Bu kadarlık bir artış bile dünyamızda iklimi değiştirerek; denizlerin yükselmesine, sıcak dalgalarına, aşırı yağışlara, aşırı hava olaylarına, başta sel olmak üzere felaketlere, biyoçeşitlilikte kayıplara, hava ve su kirliliğine, kuraklığa, yangınlara, tarımsal ve hayvansal üretimde azalmaya, göçlere, çatışmalara neden olabilmektedir. İnsan sağlığı açısından ise solunum sistemi hastalıklarına, kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarına, beslenme yetersizliği ve ilişkili hastalıklara, enfeksiyon hastalıklarına, akıl sağlığı sorunlarına ve ani ölümlere neden olmaktadır.

Bilimsel veriler, dünyamız atmosferindeki kontrol edilmeyen karbondioksit düzeyi artışı nedeniyle küremizin ortalama sıcaklığının 1.5 santigrat dereceye ulaşabileceğini, hatta 2030 yılına kadar karbon emisyonu sıfırlanmaz ise 2 santigrat dereceyi bile aşabileceğini göstermektedir. Gelinen noktada hükümetler önce Kyoto’da, sonra Paris’te mutabakata vardıkları anlaşmaların gereklerini yerine getirmediklerinden küresel iklim krizine yol açmış bulunmaktadırlar. 

Bu nedenle Dünyamızda çok merkezli bir iklim eylemi dalgası başlamış, gelişerek ve genişleyerek devam etmektedir. Ülkemiz de dünyadaki bu hareketliliğin dışında kalmamış, başta İstanbul, İzmir ve Ankara olmak üzere birçok yerde iklim krizine yönelik eylem grupları kurulmuştur. 20 Eylül 2019 günü ise dünyanın birçok yerinde eşgüdümlü olarak iklim krizinin önlenmesine yönelik politikaların hayata geçirilmesi için hükümetlere baskı eylemleri yapılacaktır. 

Kentimizde kurulan “Sıfır Gelecek İzmir” Platformu da 20 Eylül 2019 Cuma günü saat 15.00-21.00 arası planladığı Gündoğdu Meydanında öğrenci grevi, Alsancak iskelede toplanıp Kültürpark’a kadar yürüyüş ve Kültürpark içinde minik konserler, konuşmalar, video gösterileri vb. etkinliklerle bu sürece katılacaktır.  

Sunumun sonunda soruları yanıtlayan Prof Dr. Ali Osman Karababa tüm duyarlı kesimleri küresel eylem etkinliklerine davet etti. 

Bu haber 147 kez okunmuştur.