Harmandalı katı atık depolama alanında yapılacak olan Biogaz Yakma ve Elektrik üretim Tesisi bilgilendirme toplantısı yapıldı

23.08.2019

22 Ağustos 2019 tarihinde İzmir Tabip Odası Orhan Süren Konferans salonunda İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri  Harmandalı Katı Atık Depolama Alanında Yapılacak Olan Biogaz Yakma ve Elektrik üretim tesisi hakkında bilgilendirme toplantısı yaptılar.

Büyükşehir Belediyesi adına Genel Sekreter Yardımcısı Yıldız Devran, Atık Daire Başkanı Fatma Mesutgil ve Işın Akman katıldı. 

İzmir Tabip Odası Başkanı Prof.Dr. Funda Barlık Obuz yaptığı açılış konuşmasında, konunun çevre sağlığı ve insan sağlığı açısından taşıdığı öneme değinerek bilgilendirme toplantısı için belediye yetkililerine teşekkür etti. 

Daha sonra Atık Daire Başkanı Fatma Mesutgil, bir sunum yaparak konu hakkında bilgi verdi. Sunumda, 30 yıldan bu yana evsel atık depolaması yapılan bu alanda oluşan metan ve karbondioksit karışımı gazın toplanıp yakılarak elektrik üretileceği, yeni gelen atıklar için bir ayrıştırma tesisi yapıp cam, metal gibi malzemelerin geri dönüşüme gönderileceği, kompoze atıkların ise alanda depolanmaya devam edeceğini bildirildi.

İzleyicilerden gelen eleştirilerde özellikle Çevre Etki Değerlendirme Raporunun (ÇED) alınmamış olmasına, katı atık depolama sahasına giden yolun yerleşim alanlarından geçmesinin oluşturduğu kirliliğe çözüm getirilmemesine, Harmandalı katı atık depolama alanının daha da büyütülecek olmasına ve bölgenin imara açılmasına vurgu yapıldı. 

Dünya Sağlık Örgütü Çevre Etki Değerlendirme(ÇED) Projelerinin toplum üzerine sağlık etkilerini tam olarak ölçemediğini belirterek Sağlık Etki Değerlendirmesini (SED) önermektedir.

Buna karşın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen “ÇED gerekli değildir” yazısı birçok tartışmayı beraberinde getirmektedir. Yapılacak tesisle ilgili kamuoyuna özellikle yörede yaşayan vatandaşlara yönelik bilgilendirme toplantısı ve yapılan eleştirilere yönelik çözüm önerilerinin değerlendirilmesi yararlı olacaktır.

İzmir Tabip Odası süreci yakından izlemeye devam edecektir. 

Bu haber 823 kez okunmuştur.