Mahkeme, Eş Mazeretine İlişkin Düzenlemelerin Amacına Uygun Uygulanması Talebimizi Haklı Gördü

19.08.2019

Mecburi hizmet yükümlüsü olan uzman hekim, mazeret kurasında, asistan olan eşinin görev yaptığı İzmir’e atama talebinde bulunmuştur.  

Hekimin İzmir’e atanma talebi kabul edilmiş ancak İzmir merkezdeki hastanelerde aynı branşta çok sayıda boş kadro olmasına rağmen hekimin ataması İzmir merkeze 140 km uzaklıktaki bir hastaneye  yapılmıştır. 

Eşler İzmir merkezde ikamet etmesine ve eşlerden birinin görev yeri merkezdeki eğitim ve araştırma hastanesi olmasına rağmen hekimin atamasının 140 km uzaklıktaki bir hastaneye yapılmasının, aile birliğinin korunması ilkesine ve eş mazeretine ilişkin düzenlemelerin ruhuna uygun olmadığı değerlendirilerek bu işleme karşı Odamız Hukuk Bürosu tarafından dava açılmıştır.

Yargılama sürecinde Mahkemece verilen ara karar ile İzmir merkezde boş olan uzman hekim kadrolarının listesi Sağlık Bakanlığından istenmiştir. Sağlık Bakanlığı tarafından listeler gönderilmiştir.

Yürütmenin durdurulması talebini değerlendiren Mahkeme, yürütmenin durdurulması talebinin reddine karar vermiştir. Bu karara itiraz edilmiştir. İtirazı değerlendiren İzmir Bölge İdare Mahkemesi 1. İdari Dava Dairesi tarafından yürütmenin durdurulması kararı verilmiştir. Kararda, Sağlık Bakanlığı tarafından gönderilen listeye göre İzmir merkezde aynı branşta çok sayıda boş uzman hekim kadrosu olmasına rağmen hekimin atamasının İzmir merkeze çok uzak bir hastaneye yapılması ile aile birliğinin sağlandığının kabul edilemeyeceği gerekçesine yer verilmiştir.  

Aile birliğinin sağlanması gerekliliğine vurgu yapan üst hukuk normlarına ve yargı kararlarına rağmen, Sağlık Bakanlığı, mevzuat değişiklikleri ile uzun yıllardır aile birliği mazeretine ilişkin atamalarda hekimlere hukuki ve fiili engeller çıkarmaktadır. 

Aile birliğinin sağlanması ilkesinin özüne ve ruhuna aykırı fiili engelin ortadan kaldırılması anlamında İzmir Bölge İdare Mahkemesi 1. İdari Dava Dairesi kararının önemli olduğunu değerlendiriyoruz.

İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu

Bu haber 1057 kez okunmuştur.