İzmir Emek ve Demokrasi güçleri Kaz Dağları’ndaki ağaç katliamı ve altın madeni projesini protesto etti.

09.08.2019

Dönem sözcülüğünü İzmir Tabip Odasının yaptığı İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri 8 ağustos 2019’da Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde düzenlediği basın açıklamasıyla Kaz Dağları’ndaki ağaç katliamı ve maden projesini protesto etti.  Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde toplanan kitle “Dünya mirası Kaz Dağları’ndan elinizi çekin” yazılı pankart açarak " Havama, suyuma, ormanıma dokunma” sloganları attı. Basın açıklamasını okuyan TMMOB Orman Mühendisleri İzmir Şube Başkanı Sebahattin Bilge, Kaz Dağlarının endemik zenginliğinden, biyolojik çeşitliliğinden ve bölgesel öneminden bahsederek, “Özellikle 204 hektarlık alanda tüm ağaçların kesilmesini, toprağının sıyrılmasını orman tahribatı olarak değerlendirmeyen ormancılık bilimiyle uzaktan yakından ilgisi olmayan açıklamalar ormancılık mesleği için iç karartmaktadır. Halen ormanların birbirine zincirleme bağlı ilişkilerin olduğu bir ekosistem olduğunun anlaşılmadığını göstermektedir” dedi.

Maden sahasının Atikhisar Barajı’na 14 km uzaklıkta olduğu için olumsuz etki olmadığının ifade edilmesine de tepki gösteren Bilge, “Bu açıklama ile madenin yaratabileceği olası tüm olumsuzluklardan etkilenecek bir konumda olduğu, maden sahasının Atikhisar Barajı su toplama havzasını da kapsadığı, patlayıcılarla yeraltında su kanallarının değişeceği, bu esnada kayaların oksitlenmesi ve yağmur suları ile etkileşimi sonrasında havzaya gidecek ağır metallerin olacağı göz ardı edilmektedir. Ayrıca adeta dev kimyasal fabrika olan büyük siyanür havuzlarının orada açık olarak kalacağı, oluşacak buharlaşmanın çevreye etkisi, iklim değişikliğinin etkilerinin görüldüğü günümüzde aşırı yağışlar olması halinde olası bir taşkın sonucu bunların yer altı sularına karışması olasılığı dikkate alınmamaktadır” diye konuştu.

Altın madenciliğinin doğaya en fazla zararı olan madencilik türü olduğunu ifade eden Bilge son olarak şunları söyledi:

“Kaz dağlarında henüz siyanürle açık altın madenciliği ile onarılamaz tahribatlara neden olmadan, verilen izin iptal edilmesi, tıraşlanan orman alanının bir an önce ağaçlandırılarak eski haline kavuşturulması gerektiğini düşündüğümüzü kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz. İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri olarak tüm duyarlı kesimleri, ormanlarımıza zarar veren bu gibi uygulamalara karşı direnmeye davet ediyoruz.”
Açıklamanın ardından Kaz Dağlarında ve yurdun değişik bölgelerinde  yaşanan çevre katliamlarına karşı mücadelenin sonuna kadar süreceği ifade edilerek etkinlik sona erdi.

Bu haber 240 kez okunmuştur.