Hekimlerin Etik Olmayan İlan ve Tanıtım Faaliyetlerine Yönelik İnceleme Başlatıyoruz

08.08.2019

Hekimlerin mesleki uygulamaları nedeniyle yaptıkları ilan ve tanıtım faaliyetlerinde, etik ilkelere ve mevzuata aykırı, reklam niteliğinde uygulamalar yapıldığı yönünde Odamıza çok sayıda bildirim yapılmaktadır. 

Hekimlerin meslek uygulamasında reklam yapması yasaktır. Meslek örgütümüz, mevzuata ve etik ilkelere aykırılığı tespit edilen ilan ve tanıtımlar hakkında disiplin soruşturması sürecini başlatarak gerekli yaptırımları uygulamaktadır.

Reklam Kuruluna yapılan şikayet başvuruları sonucunda da, reklam faaliyetleri nedeniyle meslektaşlarımızın 100.000,00-TL’ye varan ağır para cezaları ile karşı karşıya kaldıkları görülmektedir.   

Hekimlerin ilan ve tanıtım faaliyetlerinin çok geniş bir alana yayılması, denetimin zorlaşması nedeniyle, İzmir Tabip Odası bünyesinde bir çalışma grubu oluşturulmasına karar verilmiştir. 

İzmir Tabip Odası bünyesinde oluşturulacak çalışma grubu ile, farklı uzmanlık alanından hekimlerin katılımı ile, özellikle bazı branşlarda yoğunlaşan etik ihlallerin belirlenmesine yönelik bir çalışma başlatılacaktır. Bu çalışmanın amacı,  meslektaşlarımızın ilan ve tanıtım faaliyetlerinde etik ilkelere uygun davranmalarını sağlayarak meslek onurunun korunması ve meslektaşlarımızın etik ve hukuki sorunlarla karşılaşmasının önüne geçmektir.   

İzmir Tabip Odası bünyesinde oluşturulacak çalışma grubu faaliyetlerine katkı sunmak isteyen meslektaşlarımızın Odamıza isimlerini bildirmelerini diliyoruz. 

Çalışma grubunun faaliyetleri sonunda tespit edilen etik ihlaller hakkında, İzmir Tabip Odası bünyesinde disiplin soruşturması süreci başlatılacaktır. Ayrıca ihlalin niteliğine göre Reklam Kuruluna bildirim yapılacaktır. 

Web sitesi, instagram, facebook vb. alanlarda, hastanın öncesi ve sonrası fotoğraflarının paylaşılması; hasta yorumlarının video ve görsellerle paylaşılması; üstünlük ifade eden sözler kullanılması; abartılı, yanıltıcı, bilimsel olmayan ifadeler kullanılması;  üye olunan web siteleri ve forumlar aracılığıyla  hastaları yönlendirmeye yönelik faaliyetler içine girilmesi en sık karşılaşılan etik ihlallerden bir kısmıdır. Bu ihlalleri çoğaltmak mümkündür. 

Türk Tabipleri Birliği 67. Büyük Kongresinde kabul edilen Hekimler İle Sağlık Kurum Ve Kuruluşlarının Elektronik Ortamlardaki Paylaşımlarına İlişkin Kılavuz ile, hekimlerin elektronik ortamdaki ilan ve tanıtımlarında dikkate etmesi gereken kurallar belirlenmiştir. 

Meslektaşlarımızın ilan ve tanıtımlarını bu ilkelere göre yürütmesi etik ve hukuki gerekliliktir. Bu nedenle, meslektaşlarımızın ekte paylaşılan kılavuz çerçevesinde tanıtımlarını gözden geçirmesini rica ediyoruz.

Kılavuz için tıklayınız...


İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu 

Bu haber 1538 kez okunmuştur.