Başvurumuz Üzerine, Şifa Dağıttığı İddiasında Olan Şarlatana Hapis Cezası Verildi

04.07.2019

İzmir Tabip Odası ve İzmir İl Sağlık Müdürlüğü tarafından; bio enerji ile hastalıkların tanısını koyduğunu, şifa dağıttığını, tespit edilemeyen hastalıkları tespit ettiğini, elektrosatogram cihazı ile 3 dakikada check-up yaptığını, ortopedi hastalarından psikiyatri hastalarına, kanser hastalarından dermatoloji hastalarına kadar yüzlerce hastalığa şifa dağıttığını iddia eden bir şahıs hakkında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusu yapılmıştır.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma sonucunda şahıs hakkında kamu davası açılmıştır. 

İzmir Tabip Odası ve İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’nün birlikte müdahil olduğu davada, bio enerji ile tedavi yaptığını iddia eden şahsın cezalandırılmasına karar verilmiştir.

Bu şahsa; 1219 sayılı Kanun’un 25. Maddesine* aykırı eylemi nedeniyle, 1 yıl 8 ay hapis cezası; 3359 sayılı Kanun’un ek 11. Maddesine** aykırı eylemi nedeniyle 10 ay hapis cezası verilmiştir. Şahsın daha önce verilmiş mahkumiyet kararı nedeniyle bu cezalar hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilmemiştir. 

Alternatif yöntemlerle hasta tedavi ettiğini iddia eden, hastaların bilgi eksikliğinden ve yaşadığı kaygılardan faydalanarak hastaları maddi ve manevi olarak suistimal eden, hastaların tedavilerini aksatmasına neden olan bilim ve hukuk dışı bu tür uygulamalara karşı İzmir Tabip Odası olarak mücadelemiz devam edecektir.

İZMİR TABİP ODASI YÖNETİM KURULU

*1219 sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun’un 25.maddesi;  Diploması olmadığı hâlde, menfaat temin etmek amacına yönelik olmasa bile, hasta tedavi eden veya tabip unvanını takınan şahıs iki yıldan beş yıla kadar hapis ve bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.

**3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanun’un ek 11.maddesi; (ilgili fıkra) Olağanüstü durumlarda mesleğini icraya yetkili kişilerce acil sağlık hizmeti ulaşana ve sağlık hizmeti devamlılık arz edene kadar verilecek olan sağlık hizmeti hariç, ruhsatsız olarak sağlık hizmeti sunan veya yetkisiz kişilerce sağlık hizmeti verdirenler, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.

Bu haber 1118 kez okunmuştur.