E-Nabız konusunda Muayenehane Hekimlerinin Dikkatine

25.06.2019

İzmir İl Sağlık Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz günlerde muayenehanelere gönderilen yazı ile, hastaların sağlık verilerinin E-nabız sistemi üzerinden Sağlık Bakanlığına gönderilmesi ve yazılım temin edilerek hasta bilgilerinin sisteme girilmesi istenmektedir.  

Hasta bilgilerinin Sağlık Bakanlığına iletilmesine ilişkin hukuksal süreçler uzun yıllardan bu yana devam etmektedir. Gerek Anayasa Mahkemesi gerekse de Danıştay, geçtiğimiz yıllarda verdiği kararlarla, hukuksal dayanağı olmadığı gerekçesiyle Sağlık Bakanlığı işlemlerinin iptaline karar verilmiştir.

İzmir İl Sağlık Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz günlerde tekrar muayenehanelere gönderilen yazı üzerine, konuyla ilgili olarak Türk Tabipleri Biriliğinden görüş sorulmuştur. Türk Tabipleri Birliği tarafından iletilen görüş yazısını ekte bilgilerinize sunuyoruz. Yazı İçin Tıklayınız. TTB tarafından iletile görüş yazısında sonuç olarak,  Sağlık Bakanlığı’nın kişisel sağlık verilerinin merkezi bir sisteme kaydedilmesine yönelik işlemleri ile buna aykırı davrananlara yaptırım uygulanabileceğine ilişkin açıklamalarının hukuki temeli olmadığı bildirilmiştir.

TTB tarafından Odamıza iletilen 14.06.2019 tarihli görüş yazısının ardından, 21.06.2019 tarihli Resmi Gazete’de Kişisel Sağlık Verileri Hakkında Yönetmelik yayınlanmıştır. Yönetmelik ile getirilen düzenlemeler konusunda da hukuksal tartışmalar bulunmaktadır.  Bu yönetmelik ile yeni bir hukuksal durum ortaya çıkmıştır. Yönetmelik için tıklayınız...

Geçtiğimiz hafta yayınlanan yönetmelik sonrası, meslektaşlarımızın nasıl bir yol izlemesi gerektiği konusunda TTB Merkez Konseyi Başkanlığından yeni görüş istenmiştir.  Yazımızın yanıtı ulaştığında,  meslektaşlarımızın nasıl yol izlemesi gerektiği konusunda tekrar bilgilendirme yapılacaktır. 

 

İZMİR TABİP ODASI YÖNETİM KURULU  

Bu haber 1190 kez okunmuştur.